Lidelse

Han kontaktet meg med fortvilet stemme. Han ønsket å gå ut av forholdet, og dette hadde han informert samboeren om før jul. De skulle feire jul sammen, og begge var uten barn den julen. De hadde en fantastisk start på julaften, det var askepott på skjermen og kos i sofaen med fyr i peisen og julegodt på bordet. Alt lå til rette for en fin julefeiring. Pinnekjøttet stod på, og like før de skulle spise julemiddagen gikk hun på badet. Ikke noe unormalt i det, tenkte han, men det unormale var at hun ble så lenge. 30 minutter gikk, 40 min, og tiden fortsatte. Han tenkte i sitt indre at hun stelte seg ektra til julemiddagen. Han hadde jo erfart før at det tar tid når hun skal pynte seg opp.

Etter nesten 50 minutter skjer det uventede som endret alt. Hun kom blødende og skrikende ut fra badet. Hun hadde skjært seg selv og blodet rant fra armen hennes. Hun ropte at hun ikke ville leve lenger om han gikk fra henne. Han fikk ringt nødnummeret og skaffet hjelp. Det slo han hvor heldig vi er som kan ringe til fremmede som kommer og hjelper. Han forteller i samme øyeblikk om en kamerat som kom ut for en alvorlig bilulykke. Han ble fraktet til sykehus med blålys og visste ikke om han ville overleve skadene. Han kom inn på akuttmottaket og var livredd. Et av de mest skremmende øyeblikkene i hans liv med intense smerter. Da så en eldre kvinnelig sykepleier på han med en ro i stemmen og kjærlighet i blikket. Hun tok han på skulderen og sa: «Du har kommet til rett plass til rett tid, det er akkurat her du skal være når dette har skjer, -  dette kommer til å gå bra! Tårene trillet på den tøffe mannen og han fikk troen på at det skulle gå bra. 

Uansett så sitter mannen som ringte meg igjen med skyldfølelse og en rekke spørsmål.

Samlivsbrudd er noe av det aller mest smertefulle vi kan oppleve. Smerten kan bli så stor at man i det øyeblikket kan føle det er mindre smertefullt å dø enn det er å leve.

Hva kan man gjøre i slik lidelse?

Lidelse er når man ikke tror eller ser at smerten kan gå over. Lidelse er en av de aller dypeste formene for smerte vi mennesker kan ha. Vi kan da oppleve håpløshet og fullstendig mangel på håp. 

Hva kan vi gjøre når vi er i mørket? Hvordan kan vi klare å gå fra mørket til lyset?

Når man er i mørket så er det en rekke indre konflikter og overbevisninger som skaper denne smerten. Sinnet er en underlig plass. Vi kan klare å gjøre helvete til himmel. Det er en indre reise og eneste alternativ når vi ikke kan eller klarer å endre den ytre verden.

Jeg vil anbefale deg å lese boken «A Garden of Eden in Hell», av Alice Herz-Sommer. Den historien omhandler en kvinne i konsentrasjonsleir med sin sønn på 6 år. Av 15 000 barn var han en av 130 barn som ikke ble drept. 

Hvorfor skal du lese den boken, tenker du kanskje nå, du står jo i et samlivsbrudd?

Har vi noe å lære av en som holder seg ressurssterk for sitt barn og seg selv som gjør at hun overlever helvete? Uten tvil et JA.

Hva tenkte hun? Hva sa hun til seg selv? Hva fokuserte hun på?

Hun var takknemlig for å være nærme sitt barn hver dag, og hun følte denne takknemligheten.

Gutten Raphael spurte sin mor sulten; «Mamma, hvorfor har vi ikke noe mat å spise?» Hun så på han, smilte med en ro og kjærlighet, klemte han og sa; «Det viktigste vi trenger gutten min er kjærlighet, at vi får være sammen. Det kommer til å gå bra og du vil få mat, vi får være takknemlig for det.»

Hun ble 110 år gammel og døde i takknemlighet for livet. Takknemlighet for hva hun hadde opplevd og lært. Denne læringen gir hun nå videre i sin bok.

Når man er i det dypeste mørket, så har man ikke håp om å komme gjennom. Selv Alice hadde håp.

Håp er et valg. Man velger å håpe, det er ikke noe som skjer av seg selv, forklarer Alice i boken. Hun kom gjennom helvete med to nøkkelfølelser, - Håp og tro. Tro på at det ville bli bra. 

Det er en overbevisning å håpe. Det er en overbevisning å tro. Det har ingenting med vår ytre verden å gjøre. Hvor fort kan denne overbevisningen endres?

Den kan endres på et øyeblikk. Når det endres, er det øyeblikket du går fra lidelse til kun smerte. Jeg lærte på rekrutten i militæret at smerte er midlertidig og at ære varer evig. Dette brølte befalet for å pushe oss til å hente frem mer. Hente frem styrke vi ikke visste var der, men som befalet visste. Den setningen var verdt hele året.

Alt en overbevisning er, er en sikkerhet om at slik er det, og alle våre overbevisninger har en konsekvens.

Dette, med mer skal vi snakke om i kveldens webinar kl. 20:30, «Hvordan gjøre seg ressurssterk i en vanskelig tid.»

 

Klikk link for påmelding; https://webinar.kevinfroystad.no/

Lev Sterkt, og aldri, aldri gi opp.

I inspirasjon. Kevin 

www.kevinfroystad.no


Eldre Nyere


  • Arve Flæthe

    Hei Kevin. Ble veldig inspirert av videoen du har på FB om lidelse og har prøvd å melde meg på webinaret onsdag 8/3-23. Trodde jeg ville få en Mail med link til samlingen på Mail, men har jeg misforstått kanskje? Kunne du vært snill og sendt meg info om hvordan jeg kan delta? Har prøvd å melde meg på, men har ikke mottatt noe info. Takk for hjelpen, og ønsker deg en fin dag.
    Mvh
    Arve Flæthe
    Tlf. 99506424
    arfl@tess.no

  • Cathrine

    Hei. Jeg lurer på et opptak av webinaret. Er på jobb på ahus og får ikke fulgt med🧸

  • Malgorzata Kubik-Værnes

    Det er veldig støttende og veldig hjelpsom for meg å høre på de kloke råd fra deg Kevin.Jeg gleder meg til å lese og å høre mer livsråd fra deg.


Legg igjen en kommentar

Kommentarer må godkjennes før de publiseres

Liquid error (layout/theme line 122): Could not find asset snippets/enzimify.liquid