Lang og vanskelig tid, eller en ny start?

 

           

Samlivsbrudd kan være starten på en lang og hard tid, men det kan også være starten på en ny tid - Nye opplevelser og nye erfaringer som kan ta oss til et godt sted vi aldri før har vært. 

Hva gjør forskjellen på en lang og hard tid, og en ny start? 

 

Her er to historier som har kommet til meg:

 

"Jeg står i et tøft samlivsbrudd der partner har valgt gå fra meg etter 30 års ekteskap. 

Jeg har dyp kjærlighetssorg, føler meg sviktet og sliter med å akseptere bruddets faktum, som igjen gjør at jeg sliter med å takle hverdagen. Hvordan jeg kan komme meg gjennom dette, uten å gå helt til grunne?"- Kvinne, 52 år

 

"Jeg sitter og reflekterer over hvor takknemlig jeg er, som har fått tilbake troen på kjærligheten. Dette kan jeg si, fordi jeg har vært ute en vinternatt som gjorde mine dager smertefulle. Det er to år siden jeg forlot et forhold som ikke var bra for meg. Til tross for en altoppslukende kjærlighetssorg, har jeg gått på jobb hver dag med hodet hevet. Til tross for en gnagende tomhetsfølelse, har jeg levd livet mitt så normalt som mulig. 

Jeg har godkjent min unntakstilstand og bevisst brukt tiden på å rydde opp i mitt indre, framfor å jakte etter en ny potensiell partner. På bakgrunn av dette står jeg med begge bena plantet og vet hvor grensene mine går. Nå som det har gått en stund siden bruddet kjenner jeg på friheten til å gjøre hva jeg vil, hvor jeg vil og med hvem jeg vil. I kjølvannet av dette dukket det plutselig opp en ny. Om forholdet vårt er 'ment to be', får tiden vise. Jeg våger å satse igjen, med et helt annet utgangspunkt enn tidligere.

For når alt kommer til alt, har livet lært meg at – STØRST AV ALT ER KJÆRLIGHETEN. 

Takk til deg Kevin som overbeviste meg om at kjærligheten er verdt å satse på, selv etter et komplisert brudd. Du har inspirert og formidlet kunnskapene på en troverdig måte."

- Kvinne, 45 år.

 

Etter å ha jobbet med tusenvis av mennesker i samlivsbrudd over de siste årene, så ser jeg helt klart at de som skaper en ny start klarer å akseptere at det har skjedd det som har skjedd. Det er umulig å få en ny start om man lever emosjonelt i fortiden. Du ønsker å lære av fortiden i stedet for å leve der. For å klare dette må vi komme til aksept. 

Hvordan kan du klare å akseptere dette smertefulle bruddet når du føler seg sviktet, lurt, mislykket, og føler at du har feilet? 

 

Det første vi trenger å forstå er at årsaken til bruddet er at man ikke er på linje lenger. En av årsakene til at man går i så dyp smerte er at man tror man ikke er god nok og at man ikke føler seg elsket lenger. Dette er to av de aller sterkeste fryktene vi mennesker har. Samlivsbrudd er noe som trigger disse fryktene sterkere enn noe annet jeg har observert som mentaltrener gjennom 20 år.   

Det handler ikke om at man ikke er god nok. Det handler ikke om at man ikke er elsket. Det er der vi mennesker har en tendens til å gjøre det verre enn det er. Første steg til lederskap over eget liv, er å se det som det er og ikke gjøre det verre enn det er. Vi gjør det (ofte underbevisst) verre enn det er fordi det kan gi oss visse fordeler. Det kan ta oss inn i en selvmedlidenhet som igjen gjør at vi får mer kontakt med oss selv. Det kan gi oss empati og oppmerksomhet fra andre. Det kan rettferdiggjøre å gi opp. Vi blir offeret. Det kan rettferdiggjøre å gå til destruktive oppførsler som å ty til rus eller mat for å døyve smerten.

 

Når du ser og forstår at du ikke er på linje med partner lenger, vil det hjelpe deg til å akseptere at partner gikk videre. Det igjen vil hjelpe deg til å gi slipp på partner. Det er stor forskjell på å gi slipp og gi opp. Gi slipp betyr at man ser at forholdets hensikt er over. Du ser at dere ikke er på linje lenger. Dere har lært det dere skulle lære av hverandre, og tiden er inne for å gå videre. 

Hva betyr det egentlig å være på linje? 

 

Stilte du noen ganger spørsmål til deg selv om forholdet ditt, om du egentlig passet sammen med din partner? Følte du deg iblant så belastet med plikter at dere mistet kontakt? Slet du med å få din partners oppmerksomhet? 

Dette skjer når man ikke er på linje. Dere som par har da mistet taket på prioriteringer, fremtiden, hvordan bruke tiden sammen og hvordan gi hverandre det man trenger. 

Hva skjedde? Hvorfor endret det seg? 

 

Flere forteller at det ble mye jobb, lite tid sammen grunnet familiære årsaker, og at de fikk interesser utenfor forholdet. Ofte er interessene utenfor forholdet mer interessante enn tid med partner. Det kan være en hobby, et vennskap, en karriere. Det kan bli så viktig at partneren føler seg nedprioritert. Dette igjen kan føre til at partneren prøver å kontrollere det. Når par opplever uenighet om noe som er viktig for de, går kommunikasjonen ofte i lås og det fører til gjentakende diskusjoner.

 

Denne prosessen med å ikke være på linje lenger, kan også skje når den ene føler et altfor stort ansvar med hus og hjem, og den andre føler et for stort ansvar i forhold til økonomi, for eksempel. Under presset fra forpliktelsene, lojaliteten og samarbeidet, kan man miste lidenskapen, spenningen, leken, ærligheten og variasjonen om man ikke er på linje.   

 

Da mistes prioriteringer, troen på fremtiden, hvordan bruke tiden sammen og hvordan gi til hverandre hva vi virkelig trenger. Dette smerten fører til at en av partene ønsker et brudd. 

 

For en videre forståelse, bli med på kveldens Lev Sterkt - webinar kl. 20:00 og lær mer.

 

Klikk link for påmelding; https://webinar.kevinfroystad.no/lev-sterkt-webinar-blogg/


Lev Sterkt, og aldri, aldri gi opp. 

 

Kevin 

 

www.kevinfroystad.no


Eldre Nyere


Legg igjen en kommentar

Kommentarer må godkjennes før de publiseres

Liquid error (layout/theme line 122): Could not find asset snippets/enzimify.liquid