Veien ut av lidelse

«Jeg er midt i et samlivsbrudd med to barn på 9 og 12 år. Jeg fikk skikkelig knekken når jeg var ute av huset og hadde flyttet, etter et konfliktfylt brudd over år. Aldri har jeg vært så glad i noen før, men aldri har noen ødelagt meg så mye som han. Min historie føles som et knust glass som aldri vil kunne lappes sammen igjen. Det føles som jeg er fanget i et nett og ikke kommer ut. Jeg er rådvill og fortapt». 

Etter snart 20 år som mentaltrener, ser jeg klart at samlivsbrudd er noe av det som kan gi oss vår aller største smerte. Det gir ikke bare smerte, det kan gi oss lidelse. 

Forskjellen på smerte og lidelse er stor. Smerte er en del av livet, det er et tegn på liv, lidelse er noe helt annet. For å forstå hvordan vi skal komme ut av lidelse, trenger vi å forstå hva som skaper lidelsen. 

Det er 3 ting som skaper lidelse: 

  • Fokus på tap
  • Fokus på at du mangler
  • Fokus på at noe ‘aldri’ kan bli. 

Historien ovenfor, fra den rådville kvinnen, har alle de tre fokusområdene i seg. 

 

Hvordan kan vi klare å endre dette når det virker så håpløst? 

 

Når vi er i lidelse er tiden inne for å vokse, og måten vi vokser på er ved å endre vår emosjonelle tilstand selv om det virker håpløst. Her er 3 ting som kan ta deg ut av lidelse:

  • I stedet for fokus på hva du har mistet, fokuser på det du har.
  • I stedet for fokus på hva du mangler, fokuser på hvordan du kan lære og vokse av det som skjer deg. 
  • I stedet for fokus på ‘aldri’, fokuser på kjærlighet, takknemlighet og hvordan du kan gi. 

Det er ikke enkelt, men det er strategien for å komme ut av lidelse. Hadde det vært enkelt, ville du ikke vokst. Se på det som en eksamen. Du består eksamen når du klarer å akseptere det som har skjedd, først da er du fri og kan gå videre. Da kommer det nye tema inn i livet. Nye gleder, nye utfordringer og gjerne en ny smerte. Problem og smerte er en del av livet, det er et tegn på liv. Lidelse er noe helt annet og noe vi kan ta oss ut av.  

Hvordan vi skal komme oss ut av lidelse, vil jeg fortelle mer om i kveld på Lev Sterkt - webinaret. Klikk link for påmelding; 

 

Lev Sterkt og aldri, aldri gi opp. 

 

Kevin  


Eldre Nyere


Legg igjen en kommentar

Kommentarer må godkjennes før de publiseres

Liquid error (layout/theme line 122): Could not find asset snippets/enzimify.liquid