Uke 3 – Hva er din største drivkraft?

 

           

Gjennom de siste fem årene hvor jeg utelukkende har jobbet med mennesker i samlivsbrudd, er jeg veldig fascinert over hvor forskjellig mennesker håndterer denne livskrisen som et samlivsbrudd kan være. Hvor forskjellig alle valgene som tas er, og konsekvensene det gir. 

 

For noen gir samlivsbruddet et gjennombrudd, for andre et sammenbrudd. For noen er det slutten, og for andre er det starten på noe nytt. 

 

Gjennom samtaler med tusenvis av mennesker i brudd, ser jeg at noe av årsaken til smerten bruddet gir, er at det påvirker våre kjernefølelser.

 

Kjernefølelser er de følelsene du virkelig ønsker å føle. Følelser som kjærlighet, lykke, trygghet, glede, spenning, tilhørighet, suksess, viktighet og frihet.

 

Hva er din viktigste kjernefølelse ut fra de ovennevnte? 

 

Denne følelsen har du sannsynligvis mistet gjennom samlivsbruddet, og føler derfor denne smerten.

 

Et vondt samlivsbrudd gir oss følelser som vi absolutt ikke ønsker. De følelsene som vi gjør mye for å unngå er å føle seg avvist, sviktet, mislykket, frustrert, sint, trist, sorgfull, ydmyket, ensom og følelsen av å ha feilet.

 

Når livet endrer seg, er det kritisk viktig at vi endrer med det. Det nytter ikke å skylde på andre, hendelser eller deg selv. Det er som det er, og slik blir det. 

 

Det du derimot kan gjøre, er å endre på hvilke kjernefølelser som har vært viktigst for deg, og hva skal til for at du skal føle det. Hva er dine regler og din tro for hva som skal skje for at du skal føle det som er aller viktigst for deg, eller det som er aller viktigst for deg å ikke føle?

 

Når samlivsbruddet skjer, opplever du at familien går i oppløsning (både med og uten barn involvert). Når bruddet er et faktum og det ikke er noen vei tilbake, kan dette være så vondt at du kan gå inn i lidelse. Lidelse er uutholdelig smerte når du ikke tror ting kan endre seg.  

 

Det du ønsker å bli bevisst på som vil gi deg en enorm drivkraft, er hvilke følelse(r) du trenger som du har mistet. Er det trygghet? Kjærlighet? Tilhørighet? 

 

I stedet sitter du nå med følelse(r) som du ønsker å unngå. Føler du deg sviktet? Sint? Trist? Avvist? Ensom? Hvilke to av disse er du mest redd for? 

Vi mennesker har én eller to kjernefølelser som er viktigere for oss enn de andre. 

 

Hvor kommer denne prioriteringen fra? Livserfaring. 

 

Et eksempel; Dersom du vokste opp i et hjem der du ble overvåket hele tiden, og ble overbeskyttet, kan du ha utviklet et stort behov for trygghet som noe av det aller viktigste for deg. Eller du går motsatt vei, bryter ut og verdsetter frihet mer enn noe annet fordi du linker smerte til trygghet, på samme måte som noen linker glede til trygghet. 

 

Det jeg har lært gjennom livet som gjør at jeg lever et veldig rikt liv i dag, er å finne noe positivt med det vonde som skjer oss. Det gir livet mer mening og gjør de vanskelige tidene lettere. 

 

Det samlivsbruddet kan hjelpe deg med, er å bli en bedre utgave av deg selv. Smerten gir deg mulighet til å vokse. For å vokse trenger vi å være åpen for endring og åpen for læring. 

 

Du kan vokse ved å endre på hvilke kjernefølelser som har vært viktigst for deg, og endre på hva som skal til for at du skal føle de ønskede følelsene. 

 

Kvaliteten på ditt liv er kvaliteten på følelsene dine. Klarer du å føle glede, kjærlighet og entusiasme selv om der er problemer i livet ditt, vil du få en mye større drivkraft til å gå gjennom livet på en god måte uansett hva som skjer deg.

 

Hvordan vi gjør oss ressurssterk i en vanskelig tid, er noe av tema for kveldens Lev Sterkt webinar kl. 20:00.

 

Klikk link for påmelding;

https://webinar.kevinfroystad.no/levsterktsamlivsbrudd/

 

Lev Sterkt, og aldri, aldri gi opp. 

 

Kevin

www.levsterkt.no  


Eldre Nyere


Legg igjen en kommentar

Kommentarer må godkjennes før de publiseres

Liquid error (layout/theme line 122): Could not find asset snippets/enzimify.liquid