Sorg etter samlivsbrudd

 

Føler du deg holdt tilbake av tapet?

 

Har du problemer med å kjenne på følelsen av kjærlighet, moro og glede?

 

Hvor mye av tiden og energien din bruker du på å slite med følelser av sorg, usikkerhet og harme med noe som tilhører fortiden?

 

Jeg ønsker at du skal gjenvinne friheten i følelseslivet ditt slik at du kan oppleve glede, kjærlighet og fremtidslyst igjen.

 

Vi kan overvinne tap og finne følelsesmessig frihet, uansett hvilke tap eller vanskeligheter vi opplever.

Enhver forelder som har mistet et barn, får en følelse av at de kunne ha beskyttet dem bedre, og siden barnet døde, har de mislyktes med det.

 

Foreldre føler ofte dette selv om det ikke var mulig å forhindre dødsfallet. Det er ikke en logisk reaksjon, det er emosjonell reaksjon og det kan ødelegge livet om man blir værende der.

 

Ved tap av en partner, vår kilde til kjærlighet, er det også lett å gå til selvbebreidelse. Man stiller seg spørsmål om bruddet kunne vært unngått. Hva om jeg bare hadde gjort sånn eller sånn.. Kunne dette da vært unngått? 

 

Når vi mister en viktig kilde til kjærlighet, er en av måtene vi holder fast ved den på å få kontakt med oss ​​selv. Vi får kontakt med oss selv når vi går inn og føler smerte, skyld, skam eller mislykkethet.

 

Når vi blir sittende fast i en posisjon av hjelpeløshet og sorg, er det alltid et svar inni oss som vi ikke har lyttet til som kan sette oss fri fra sorgen.

 

Elizabeth Kubler-Ross beskrev fem stadier av sorg, som er en beskrivelse på hva vi går gjennom når vi føler på tap. Uansett hvordan tapet er. Man kan også føle på dette tapet gjennom en livssorg. Når livet ikke ble som vi hadde sett det for oss.

 

De fem stadiene som Kubler-Ross oppdaget er verktøy som hjelper oss til å forstå hva vi går gjennom ved følelsen av tap. Alle går ikke nødvendigvis gjennom alle stadier, ei eller i den rekkefølgen som Elizabeth foreslår er mest vanlig. Utfordringen er å bli sittende fast i et av stadiene, sier hun.

 

Kunsten er å komme seg videre, smerte vil det alltid være, det er et tegn på liv. Det er en del av livet. Lidelse er noe helt annet, det kommer av å sitte fast og miste troen på at det finnes håp.

 

Trinnene i sorgfasen:

Sjokk/fornektelse - Vi er i vantro og lammet av sjokk. Benektelse og sjokk hjelper oss til å overleve og å takle våre følelser av sorg. Typiske utsagn på dette stadiet er: «Jeg kan ikke tro dette.» «Er det mulig at jeg aldri vil se henne/ham igjen?» «Er det mulig at det ikke blir oss?»

 

Sinne – Når vi kommer ut av sjokk og fornektelse, begynner sinne å dukke opp. Sinnet er ofte rettet mot oss selv for at vi ikke gjorde det slik eller slik, og tanker om at vi burde ha gjort det eller det. Sinnet kan også være rettet mot personen som har gjort dette mot oss.

Sinne gir oss styrke til å overleve smerten over tapet. Sinne kommer ofte sammen med skyldfølelse om hva som kunne vært gjort fra vår side og andre.

 

Forhandlinger - På dette stadiet forhandler vi med oss selv. Tankene går slik: «Hva om ...», «Hvis bare jeg ...», «hvorfor gjorde han/hun det…?», «hvorfor fortalte han/hun ikke…?»

 

Sorg/depresjon - En naturlig fase ved opplevelse av tap. Vi trekker oss bort fra andre og fra verden, og kan iblant lure på om det er mulig å fortsette å leve. Daglige aktiviteter blir en utfordring og andre blir bekymret for den deprimerte personen. Depresjon er et naturlig og nødvendig stadie som rydder veien for vekst.

 

Aksept - Dette stadiet handler om å akseptere tapets realitet, om det er tap av partner, tap av en status i samfunnet eller tap av familien. Vi er nødt til å akseptere for å klare å dra oss ut av depresjon. Når vi begynner å akseptere, vil vi koble oss på verden igjen og få kontakt. Da kan vi få mulighet til å oppleve følelser som kjærlighet, glede og takknemlighet igjen.

 

Nøkkelen er å klare å flytte oss selv fra stadiet sinne og sorg til aksept, først da kan vi skape noe nytt. Hvordan dette gjøres er noe av temaet for onsdagens Lev Sterkt Webinar.

 

Du kan bli med, ved å melde deg på her: 

https://webinar.kevinfroystad.no/lev-sterkt-webinar/

 

Velkommen!

 

Lev Sterkt, og aldri, aldri gi opp.

 

Kevin

 

www.levsterkt.no


Eldre


Legg igjen en kommentar

Kommentarer må godkjennes før de publiseres

Liquid error (layout/theme line 122): Could not find asset snippets/enzimify.liquid