Kan du tilgi?

Følelser og tilgivelse 

 

Evnen til å mestre vår emosjonelle tilstand, er en av de aller viktigste ferdighetene vi trenger å få til i livet.

 

Det underlige er at mange går rundt og ikke kjenner til at dette er en ferdighet, og ikke vet at følelser kan mestres. Det at det er mulig betyr ikke at det er enkelt, bare så det er sagt.

 

Jeg snakket med en kvinne som sliter med mannens depresjon. Mannen gjentar til stadighet til sin kone at han at han er så deprimert, og oppfører seg ikke greit mot henne. Han svarer henne på en dårlig måte, han lytter ikke til henne, hun føler seg ikke satt pris på, og listen fortsatte.

 

Videre fortalte hun at hun er veldig sliten av å alltid være den sterke. Hun fortalte om et eksempel, om en dag hvor hun ikke følte seg så bra da hun våknet. Hun var litt lei seg, men stod opp og laget kaffe. Hun satt å leste avisen da mannen kom inn og sa: «Ååh, jeg er så deprimert i dag, alt er svart!» Da måtte hun sette seg selv til siden og ta seg sammen for å støtte sin mann.

 

Det er normalt for oss alle å ha dårlige dager iblant, men utfordringen er når de dårlige dagene blir til uker, uker blir til måneder og i verste fall år. Det er ikke bra å bli værende i en dårlig emosjonell tilstand, da det i slike tider er lettere for å si ting, gjøre ting, eller oppføre seg på en måte som ikke gjenspeiler den man er, men tilstanden man er i.

 

Jeg spurte kvinnen om mannens depresjon var et nytt problem, noe hun svarte nei til. Hun hadde sett tendenser før de giftet seg, men siden da har det blitt mye verre.

  

Hva når en av partene alltid har det vanskelig? Jeg spurte kvinnen hva som skjer når hun forteller til sin mann at hun har det vanskelig, og når hun deler at hun føler på et stort ansvar. Da svarer han at han har det vanskeligere, og at han føler på et enda større ansvar. Dette gjør at hun ikke føler seg sett og forstått, og velger å dele mindre med sin partner.

  

Jeg har lært at mye av nøkkelen til varig lidenskap og kjærlighet ligger i kommunikasjon og forståelsen om at et lidenskapelig kjærlighetsforhold ikke bare er brennende forelskelse hele tiden. Det er også dybde og utfordringer. Livet er utfordringer. Et forhold uten utfordringer er som et hav uten bølger. Når vi lever i lidenskap og kjærlighet, kommuniserer vi, på godt og vondt. Vi uttrykker hva vi føler og vi lærer av feilene vi gjør.

 

For noen år tilbake leste jeg en bok, Robert Kiyosakis “Rich dad Poor dad”. Der forteller Robert om sin oppvekst med sin hardt arbeidende biologiske far, og sin rike stefar. 

Roberts arbeidende far sa: «Enten så vinner du, eller så taper du.», mens den rike stefaren hans sa: «Enten så vinner du, eller så lærer du.» Den sistnevnte setningen var verdt boken for min del. 

 

Vi feiler stadig alle sammen, men vi er ikke de feiltrinnene vi gjør. Selv om vi har alle gjort mislykkede ting, så betyr det ikke at vi er mislykket.

 

Derfor er vekst så viktig. Lidenskap og kjærlighet trenger vekst. Vekst er først og fremst å være åpen for læring og endring.  

Når vi står overfor en rekke utfordringer forstår vi at emosjonell mestring er vanskelig, og at vi kommer til å gjøre flere feil. Vi gjør dessverre noe som kan såre partner iblant. Derfor er tilgivelse en viktig ferdighet både i forholdet, og i livet generelt.

 

I løpet av et liv er det å gjøre feil uunngåelig, eller at noen gjør noe mot oss som sårer oss. Det er viktig å vite når og hvordan man kan tilgi.

 

Hvis ikke vi trener på tilgivelse, så vil det utvikle seg en bitterhet som vil ødelegge for lidenskap og kjærlighet.

 

Har din partner noen gang gjort noe mot deg som var vanskelig å tilgi? Har du noen gang følt at partneren din holdt tilbake de tingene du trenger og ønsker fra hen? Når din partner gjør noe som sårer følelsene dine dypt, kan det være veldig vanskelig å vite om, eller hvordan situasjonen kan rettes opp.

 

Når du synes det er vanskelig å tilgi, og holder tilbake kjærlighet for å beskytte deg, så trenger du å øve på å åpne hjertet og finne kjærligheten i deg som gjør det mulig å tilgi, om det kan tilgis. 

 

For å lære mer om veien til lidenskapelig kjærlighet, bli med på kveldens webinar kl. 20:00.

 

Du kan bli med ved å melde deg på her;

https://webinar.kevinfroystad.no/lev-sterkt-webinar-lidenskap

 

 

Lev Sterkt

 

Kevin 

 

www.levsterkt.no


Eldre


Legg igjen en kommentar

Kommentarer må godkjennes før de publiseres

Liquid error (layout/theme line 122): Could not find asset snippets/enzimify.liquid