Sjalusi ødelegger

         

Sjalusi er en irrasjonell følelse som lett kan bli forsterket og komme ut av kontroll. Sjalusi leder ofte til brudd i et forhold.

 

Over mange år har jeg jobbet med tusenvis av mennesker som opplever samlivsutfordringer. Sjalusi er blant de vanligste årsakene til brudd. Partnere som sliter med sjalusi, kan gjøre det slutt uten at den andre parten forstår hvorfor. 

 

Sjalusi kan dreie seg om en historie som man forsterker i eget hode. 

 

Jeg snakket med en mann som gikk fra sin kone grunnet sjalusi. Han var svært sjalu når hun var på jobben, da han opplevde henne som flørtete i sin fremtoning (spesielt med de mannlige kollegene). Mannen jobber ikke i samme firma, men de har vært på flere firmafester sammen, og da er hun ivrig på å klemme de mannlige kollegaene på en måte som hun ikke klemmer mannen. 

 

Mannen så derfor for seg at hun hadde sex med mannlige kollegaer på jobben. På mitt spørsmål om dette var noe han visste med sikkerhet, eller om det var noe han trodde, svarte at han ikke vet, men at han så det for seg. 

 

Da forstår vi hvor irrasjonell en følelse av sjalusi kan være. Vi kan forsterke og lage en historie i hodet som ikke nødvendigvis er sann. Mer av en spesifikk følelse gir mer tankespinn, og mer av de samme tankene gir mer av de samme følelsene (tanke-følelsessekvensen).

 

Mannen i eksempelet forlot partneren sin både grunnet sjalusi, og også fordi han var redd for at hun skulle forlate ham. 

 

En annen faktor som bidrar til brudd, er nettopp frykten for at partner skal gjøre det slutt. Det finnes faktisk mennesker som foretrekker å provosere frem et brudd, i stedet for å leve i frykt for å bli forlatt fra den andre.  

 

Sjalusi er ofte et mønster man gjør. Når jeg spurte mannen i eksempelet over så har han opplevd det samme i tre ulike forhold. Det forteller meg at sjalusien sannsynligvis er hans problem og ikke partnerens. 

 

Vi trenger å bli bevisst på mønsteret vi gjør for å kunne endre det.

 

En annen faktor som leder til brudd er når partene ikke er enige om forholdets tidslinje. Forholdsekspert, Cloe Madanes, sier at alle har en form for tidslinje for forholdet. Hvis den ene parten bruker mye lengre tid enn den andre part forventer, eller har andre ønsker, kan det provosere frem et brudd. Utfordringen er at dette varierer fra person til person. Eksempelvis ønsker noen å være i datingfasen i 3 måneder, mens andre ønsker 9 måneder før neste steg. Noen ønsker barn eller giftemål innen 5 år, andre på et helt annet tidspunkt, - eller aldri.

 

Når ene parten ønsker neste steg, og partneren ikke har samme ønsker kan man lett bli såret. Når man er såret, blir man fort noe man selv ikke liker. Her ser vi viktigheten av en åpen og ærlig kommunikasjon og forventningsavklaring med partner. Dersom man klarer å vise medfølelse og forståelse, og også komme til en enighet rundt tidslinjen, vil forholdet gå mye dypere, og mot brudd om man ikke klarer det. 

 

Forhold vil gå gjennom ulike faser og forskjellige sesonger slik som alt annet i livet. Når dere klarer å navigere sammen, og kommunisere sammen, så kan det ta dere til neste fase i forholdet. 

 

Forholdet vil vokse eller dø ut.

 

Bli med for å forstå mer av forhold, på Lev Sterkt – webinaret, Lidenskap & Kjærlighet, onsdag kl. 20:00. 

 

Klikk link for påmelding; https://webinar.kevinfroystad.no/levsterkt-lidenskap-kj%C3%A6rlighet/

 

Lev Sterkt og aldri, aldri gi opp. 

 

Kevin 

 

www.levsterkt.no  


Eldre Nyere


Legg igjen en kommentar

Kommentarer må godkjennes før de publiseres

Liquid error (layout/theme line 122): Could not find asset snippets/enzimify.liquid