Sjalusi

  

Sjalusi er en irrasjonell følelse som lett kan bli forsterket og komme ut av kontroll. Sjalusi kan være første steget som kan lede til et brudd i et forhold.

Over flere år har jeg jobbet med mennesker som opplever samlivsbrudd, og med det studert flere tusen samlivsbrudd. Sjalusi er et av mønstrene som leder til brudd. Partnere som er sjalu, kan også gjøre det slutt uten at den andre parten forstår hvorfor. 

Sjalusi kan dreie seg om en historie som man forsterker i hodet sitt. 

Jeg snakket med en mann som gikk fra sin kone grunnet sjalusi. Han var svært sjalu når hun var på jobben da hun var så flørtete i sin fremtoning (spesielt med de mannlige kollegene). Mannen jobber ikke i samme firma, men de har vært på flere firmafester sammen, og da er hun voldsom å klemme de mannlige kollegaene på en måte som hun ikke klemmer mannen. 

Mannen så for seg at hun hadde sex med mannlige kollegaer på jobben. På mitt spørsmål om dette ble, tror han det eller vet han det? Han svarte at han ikke vet, men at han så det for seg. 

Da forstår vi hvor irrasjonell en følelse av sjalusi kan være. Vi kan forsterke og lage en historie i hodet som ikke er sann. Mer av den følelsen gir mer av de tankene, og mer av de tankene gir mer av den følelsen (tanke-følelsessekvensen).

Mannen i eksempelet forlot partneren sin grunnet sjalusien samt at han var redd for at hun skulle forlate ham. 

En annen faktor som bidrar til brudd, er frykten for at partner skal gjøre det slutt med deg. Det er mennesker som foretrekker å provosere frem et brudd, i stedet for å leve i frykt for å bli forlatt fra den andre.  

Det er viktig å forstå at sjalusi gjerne er et mønster som man gjør. Når jeg spurte mannen i eksempelet over så har han opplevd det samme tre ganger. Det forteller meg at sjalusien er hans problem og ikke partnerens. 

Vi trenger å bli bevisst på mønsteret vi gjør for å kunne endre det. Det er stor forskjell på hvem vi er og et emosjonelt mønster som vi gjør. Det er stor forskjell på moden og umoden feminitet og maskulinitet.

Den tredje faktoren som bidrar til brudd, er når partene ikke er enige om forholdets tidslinje. Hvis den ene parten bruker lengre tid enn den andre part forventer, kan det provosere frem et brudd. Forholdsekspert, Dr. Cloe Madanes, sier at alle har en form for tidslinje for forholdet. Utfordringen er at denne varierer fra person til person. Eksempelvis ønsker noen å være i datingfasen i 3 måneder, og andre i 9 måneder, før neste steg ønskes. Noen ønsker barn eller giftemål innen 5 år, andre på et helt annet tidspunkt. Når neste steg ønskes (som i prinsippet den andre part ikke vet når er), og hvis partneren ikke tar initiativ på rett tid så kan den andre bli såret, mener eksperten. Når man er såret, kan man bli noe man selv ikke liker. Derfor blir mye av partnerens oppgave å gi medfølelse. Når vi klarer å vise medfølelse, vil forholdet gå mye dypere, og mot brudd når vi ikke klarer det. 

Den fjerde faktoren som bidrar til brudd, er når man ikke viser medfølelse.

Forhold vil gå gjennom forskjellige faser, forskjellige sesonger slik som alt annet i livet. Når vi klarer å navigere sammen, og kommunisere sammen, så kan det ta oss til neste fase i forholdet. 

Et forhold vil vokse eller dø ut. De fire faktorene over, er noe som kan føre til forholdets død.

Vi skal forstå mer av årsaker til brudd og forhold på kveldens webinar, «Hvordan gjøre seg ressurssterk i en vanskelig tid.» 

 

Klikk link for påmelding; https://webinar.kevinfroystad.no/

 

Lev Sterkt og aldri, aldri gi opp. 

Kevin 

www.kevinfroystad.no  


Eldre Nyere


  • Anne

    Rakk ikke sendingen😢 Er det mulig å få opptak av gårsdagens sending om Sjalusi?
    Mvh Anne☺️


Legg igjen en kommentar

Kommentarer må godkjennes før de publiseres

Liquid error (layout/theme line 122): Could not find asset snippets/enzimify.liquid