Problemet er ikke problemet.

Problemet er ikke problemet  

«Min samboer gjennom xx år, min beste venn, kjæreste, elsker og bonuspappa til min 14 år gamle sønn avsluttet forholdet vårt i går kveld på grunn av en annen dame. En som han ikke en gang vet om gjengjelder hans følelser, og som selvfølgelig er ti år yngre enn meg. Ønsker verktøy til hjelp mot bekymringer og å greie roe ned stress-følelsen. Sliter med at når jeg våkner opp midt på natta, er det vanskelig å sovne igjen uten medikamenter». - Bekymret kvinne

Dette er en av mange e-poster som jeg får inn i løpet av uken. Det jeg ønsker å formidle med dagens blogg og gjennom året som kommer, er at livsendringer vil skje. 

Endringer i livet skjer på samme måte som det skjer endringer i været. Endringer vil skje om vi vil det eller ikke. Vi ønsker gjerne alle at det er vår og sommer hele året, men slik er ikke (været) livet. Hvorfor er det ikke slik? Jeg tror at vi får endringene for å vokse. Tenk om det bare var vår og sommer år etter år, da ville vi nok muligens kjedet oss med tanke på hvor utrolig stor pris vi setter på våren og sommeren når den kommer. 

Tenk om vi skulle spist pinnekjøtt tre dager i uken hele året. Hvem hadde da gledet seg til julemiddagen? 

Vi er forberedt på endringene i været, så vi vet når tid på året vi bør så, og vi vet når vi bør høste. Dette gjør at vi klarer oss greit gjennom vinteren.  

Når livet endrer seg og vi ikke er forberedt på det, gir det naturligvis store smerter. Vi ønsker da at livet skal bli det samme igjen. Det er som å være i en vinter og ikke akseptere at det er vinter og være frustrert og stresset over at det ikke er sommer. Vi kan ikke gjøre noe med været. Det vi derimot kan gjøre noe med er hvordan vi takler været.

Når vi ikke klarer å endre omgivelsene våre, blir vi presset til å endre oss selv. Dette gjør at vi vokser. Når vi vokser vil problemene vi hadde forsvinne og nye komme til. Trodde du at problemet ville forsvinne og at der ikke ville komme nye? Det er mange som tror det og jeg trodde det samme helt til jeg lærte at problem er en del av livet, det er et tegn på liv. 

Problemene er ikke problemet. Problemet er når vi tror at problemet er problemet. Det er det som er det største problemet.

Problemet er når vi har den samme utfordringen overi lang tid, er det et tegn på at vi står fast og at utviklingen har stoppet opp. Jeg er så heldig å ha fire barn, og jeg observerer at der er utfordringer som endrer seg etter hvert som de utvikler seg. 

Utfordringer med å få barn til å legge seg for eksempel. Det å klare å sovne på egenhånd kan være vanskelig når man er 4 år. Barnet trenger å øve på dette,  og vi som foreldre må trene barnet på å legge seg. Problemet med å sovne alene bør ikke være der når man går i 4. klasse. I 4. klasse derimot er der helt andre problemer. 

Kan vi på samme måte vokse gjennom problemene som kommer av et samlivsbrudd? Jeg tror og erfarer nettopp det. 

Jeg fikk et veldig gjennombrudd og a-ha opplevelse når jeg lærte at vi vokser gjennom 8 nivåer av bevissthet. Denne oppdagelsen kommer fra professor i psykologi Clare W. Graves som levde fra 1914 til 1986. Det interessante er at Nelson Mandela brukte Graves arbeid og forståelse for å forstå seg selv og menneskene i sin kultur. Nelson Mandela snakket ikke om mørkhudede eller hvite, han snakket om mennesker og hvilket bevissthetsnivå de var i. 

Når jeg skjønte nivåene av bevissthet forstod jeg også Albert Einsteins ord «Vi kan ikke løse problemene med samme tankesettet som skapte dem.» 

Så dette er ikke noen ny informasjon, kunsten er likevel å forstå den og bruke den i problemene du står i nå. Hva om du kan vokse og at problemet du nå har løser seg?

Bevissthetsnivåer er noe av det vi skal snakke om på kveldens webinar kl. 20:30 «Hvordan gjøre seg ressurssterk i en vanskelig tid.» 

Klikk link for påmelding; https://webinar.kevinfroystad.no/

Lev Sterkt, og aldri, aldri gi opp. 

Kevin

www.kevinfroystad.no


Eldre Nyere


  • Elisabeth

    Takk for den pepptalken. Att det ikke er problemet som er problemet. Var gift for 13 år siden fikk siste i barn som40åring. Mistet hus og hjem og helsa kresja. Sliter forsatt med bitterhet. Har gått hos kognitiv terapi og til tider kan tilgi også meg selv. Men har aldri kommet meg helt. Har en bachohlor men jobber med noe annet grunnet helsa og har dårlig råd. Prøver å glede meg men er veldig sliten. Skulle gjerne ha reist bort litt og få gjort noe annet.

  • Børre Lund

    Hei Kevin. Er drt mulig å få sett webinaret i reprise? Jeg fikk ikke sett det grunnet jobb


Legg igjen en kommentar

Kommentarer må godkjennes før de publiseres

Liquid error (layout/theme line 122): Could not find asset snippets/enzimify.liquid