Forhold og følelsesmessig mestring

Uke 8 – Forhold og følelsesmessig mestring

Forhold er et aspekt i livet som kan gi oss den største glede men som også kan gi den største smerte. I smerten kan det bringe en kriger i kne. Det kan ta den sterkeste personen til de mørkeste daler. 

«Nå sitter vi her ulykkelige etter snart 5 år med prøving. Mine følelser for han er helt borte, noe han ikke kan godta og han vil ikke slippe taket! 
Det mindfucker hodet mitt. Han forteller ting han vet jeg faller for! Men jeg har bestemt meg for at nå må jeg gjøre det som er best for oss begge. En seperasjon. Hvorfor er det så vanskelig? Hjelp.»

Den store gleden i et forhold som er velfungerende og godt, er stikk motsatt og magisk. Ingenting er som å leve i lidenskap og kjærlighet. Å elske et menneske og føle seg elsket gjør at tid og sted forsvinner. Jeg snakket med en kvinne denne uken som er 65 år og bekymret for om hun noensinne skulle få oppleve dette igjen. Svaret mitt er et helt klart ja, dersom hun ønsker og er åpen for det. Kjærlighet har ingenting med alder å gjøre. 

Det er så verdt å gå for det, men hvordan skal vi vinne dette gamet sammen?

For å vinne gamet bør vi vite hensikten med forhold. Hvorfor vi skal være sammen? Er det for å ha det gøy? For å få barn sammen? For å ha noen å dele strømregningen med? For sex. For....

Sannheten er at det er for å forsterke følelsene våre. Når du er alene kan du bare føle ‘så mye’. Sammen med en partner kan dette forsterkes. Når du opplever noe spektakulært, hva er det første du tenker på og ønsker? Du ønsker å dele det med noen du er glad i. Hvorfor? Fordi det forsterker følelsene.

Det er en fordel og en glede å forsterke følelsene når man har det bra. Utfordringen er når man er sammen og har utfordringer. Utfordringer med kommunikasjon, forskjellige meninger om hva som er viktig i livet, forskjellige ønsker ut av livet og man sliter sammen. Da forsterkes de negative følelsene.

Derfor er følelsesmessig mestring den viktigste ferdigheten å mestre for å få til et godt forhold.

Vi tror gjerne at et forhold skal vare livet ut. Min erfaring er at det ikke alltid er slik, men at et forhold gir oss en læring, en lekse og en forståelse som vi har med oss til å skape neste forhold bedre.

Grunnen til at neste forhold kan bli bedre er at du har blitt en bedre partner. Vi forventer gjerne at lidenskap og kjærlighet skal skje av seg selv. Det kan skje om vi er heldige. Ellers kreves det som det aller meste av tingene i livet, - kunnskap, erfaring, læring, og ikke minst, - en egeninnsats.

Ønsker vi et rikt forhold, trenger vi å ha store forventinger for oss selv.

Tilstanden du er i, og meningen du skaper, er to veldig viktige faktorer i forholdet. Tilstanden du er i er med på å bestemme meningen du skaper. Dette er en av grunnene for at jeg brenner for å lære bort hvordan vi kan håndtere vår tilstand.

Fra 0 til 10, hvor er energien din når du er tiltrukket til noen?

Hva skjer så med energien din når du tar partneren for gitt? Tilstanden din vil ødelegge forholdet, eller gjøre forholdet bedre. Utfordringen er å holde en god tilstand når utfordringene kommer. Når partner gjør noe eller sier noe du ikke forventer. Når det er vanskelig på jobben. Når økonomien er presset. Når ungene har det vanskelig.

Det er urimelig tenker du kanskje? Ja, urimelige mennesker får til det urimelige.

Har du et par som elsker hverandre, og de er begge to i en fantastisk emosjonell tilstand. Hvordan er forholdet? Fantastisk.

Ta de samme to, de er utslitt grunnet alle krav og forventinger på jobben og alle fritidsaktivitetene for ungene. På toppen av dette får de økonomiske utfordringer grunnet høy strøm, renter og matpriser. 

Vil de ha samme forholdet? Nei, ikke når de ikke klarer å holde sin emosjonelle tilstand god.  

Det er da vi ser hvor mye tilstanden vår påvirker forholdet. Ting vil bli sagt i den tilstanden som partneren ikke glemmer, og paret vil dra dette med seg inn i fremtiden. 

Ekspert på forhold, Dr. Cloe Madanes, kaller det for «danger zone». Hun forklarer videre at de aller fleste er gode å kommunisere når de er i en god emosjonell tilstand. 

Når vi er stresset generaliserer vi lett. Vi gjør oss opp en negativ mening. Vi glemmer det som er bra, vi klandrer den andre, vi er kortere i kommunikasjonen osv.

Noe av det viktigste du kan gjøre da er å endre din tilstand. Om ikke det gjøres vil skaden komme og du vil si og gjøre ting som ikke er bra for forholdet.  

Din tilstand er noe av det viktigste å mestre for å mestre livet, uavhengig av forhold. Tilstand er noe av tema vi skal snakke om på webinaret i kveld, «Hvordan gjøre seg ressurssterk i en vanskelig tid.» kl. 20:30.

Klikk link for påmelding; https://webinar.kevinfroystad.no/

 

Lev Sterkt, og aldri, aldri gi opp.

Kevin

www.kevinfroystad.no   


Eldre Nyere


Legg igjen en kommentar

Kommentarer må godkjennes før de publiseres

Liquid error (layout/theme line 122): Could not find asset snippets/enzimify.liquid