Følelser er signal


Følelser er signaler.

Når vi opplever en livskrise, møter vi også følelser vi ikke er bevisste på. Mange jeg møter tror at følelsene er utenfor deres kontroll, og at følelser er en reaksjon på hendelser i livet deres. Som om følelser er ett slags virus, og at vi blir angrepet av dette viruset når vi er mest sårbare. Mange tror også at følelser kommer av hva andre sier eller gjør mot oss.

Følelser er ikke noe som skjer oss, vi går til følelsene.

Utfordringen er at når vi tror det skjer mot oss, prøver vi gjerne å unngå dem. Vi ønsker jo alle å unngå smertefulle følelser, så derfor er det mange som unngår situasjonene som gir smertefulle følelser. For eksempel frykten for å bli avvist, kan gjøre at du unngår ett nytt forhold eller søke på ny jobb osv. Dette er en kortsiktig måte å unngå følelsene på som virker, men begrenser livet på lang sikt. Det jeg kaller å leve sterkt, er det motsatte. Vi gjør det vi vet er riktig, selv om vi må møte følelser vi ikke liker. Vi lar ikke følelsene kontrollere oss, vi kontrollerer dem.

En annen strategi mange bruker er å fornekte følelsene. Å unngå og erfare en følelse ved å late som om den ikke er der, skaper bare mer smerte. Om vi later som om følelsen ikke er der og på samme tid tenker på hvor vanskelig vi har det, er mer smerter.

Det noen også gjør, er det motsatte av å fornekte følelsene, nemlig å bli følelsene. Vi kan være triste lenge nok til å tro at vi er triste. Det blir vår identitet. «Jeg er bare slik, jeg. Jeg er sint og slik er det bare». Andre rundt deg tror at slik er du, og starter kanskje og ta hensyn til det. Da får du enda mer bekreftelse på at slik er du.

Hva kan vi gjøre?

Vi kan lære å bruke følelsene, i stedet for at de bruker oss. For å lykkes med det må vi endre meningen med følelsene våre. Følelsene er signaler som forteller oss noe, og det er kritisk viktig å vite hvilke signaler de gir og hva de betyr.

Når du er sint og frustrert, trenger du nødvendigvis å kommunisere det ut? Når vi bare uttrykker følelsene uten å tenke gjennom de, vil vi kunne si ting og gjøre ting som ikke vi mener og som vi senere bare vil angre på.

Hvis vi ikke klarer å håndtere følelsene våre, kan vi spørre om hjelp. «Når du sa det, følte jeg det. Er det riktig oppfattet av meg, eller misforstår jeg?»

Når vi endrer vår kommunikasjon, endres meningen og med det så endrer vi også følelsen.

Det vi kaller negative følelser er ett signal på at noe må endres. Enten må vi endre på meningen, eller så må vi ta grep i livet.

Mange jeg treffer sliter med at de føler seg såret. Vi føler oss såret og fokuset er tap. Signalet såret gir oss, er våre forventninger som ikke ble møtt.

Jeg har lært 6 steg som vi kan ta oss gjennom for å mestre følelsene vi møter. Når vi føler negative følelser, kan vi ta oss gjennom disse 6 stegene, og med det lære av de. Vi bruker da følelsene i stedet for at de bruker oss.

Steg 1:

Ta ett steg tilbake og spør deg selv: «Hva føler jeg virkelig nå?» Hvis du tenker at du føler sinne, spør deg selv: «Er jeg virkelig sint eller er det noe annet? Hva tro jeg på nå som gjør at jeg føler slik? Hva om det ikke er riktig?» Du vil merke at styrken på følelsen vil avta.

Steg 2:

Du ønsker å sette pris på følelsen, og ikke tro at det du føler nå er feil. Selv om du ikke forstår dem nå, ha tillit til at hjernen ønsker å vise deg noe. Den ønsker kanskje å beskytte deg. Tro på at alle følelser har en positiv intensjon, selv om det er smertefullt med negative følelser. Vekst i livet kommer ofte i form av smerte.

Steg 3:

Bli nysgjerrig på hvilke signaler følelsene gir deg. «Hva får følelsene deg til å lengte etter? Hvilke grep bør du ta i livet ditt?» Det får deg til å fokusere på løsningen i stedet for problemet.

Steg 4:

Tren på å håndtere følelsene. Frykten for å oppleve følelsen i fremtiden slipper taket når du vet at du mestrer dem. Når du føler at du mestrer følelsene, vil du lettere ta tak i livet ditt og gjøre endringene som kreves, i stedet for å utsette tøffe valg for å unngå følelsene.

Steg 5:

Se deg selv mestre følelsene i fremtiden, det kommer garantert nye utfordrende situasjoner. Har du mestret dette før, så se tilbake hva du gjorde da for å komme videre. Du vet nå at løsningen er ikke å prøve å unngå situasjoner som gir negative følelser. Vi har lite kontroll over hvilke situasjoner livet tar oss inn i, vi kan derimot lære oss å håndtere følelsene våre og med det leve et ett rikt følelsesmessig liv, selv om det ikke går som planlagt.

Steg 6:

Ta grep og endre livet ditt. Vi føler dårlig når vi ikke gjør noe. Å gjøre noe, vil alltid endre hva vi føler. Fokuser på det du ønsker og du vil få mer av det. Fokuser på det du frykter og du vil få mer av det.

Nøkkelen er å finne en positiv mening med det negative som skjer i livet vårt.

Hvilke signaler de forskjellige følelsene som frykt, sinne, frustrasjon, skuffelse, såret, skyld og ensomhet gir oss er ett av temaene i kveldens webinar kl 21:00.

«Hvordan gjøre seg ressurssterk selv i en vanskelig tid.» Klikk link for påmelding: https://webinar.kevinfroystad.no/

Lev Sterkt, og aldri, aldri gi opp.

Kevin

www.kevinfroystad.no


Eldre Nyere


  • Eirin

    Webinarene går sent på kvelden og vanligvis tar jeg natt senest i 22.00-22.30 tiden. Sovner alltid fordi det er sent, ikke for noe annet. Derfor er mitt spørsmål: har du disse webinarene på opptak slik at det kan legges ut i etterkant?
    Mvh. Eirin


Legg igjen en kommentar

Kommentarer må godkjennes før de publiseres

Liquid error (layout/theme line 122): Could not find asset snippets/enzimify.liquid