De 4 kjærlighets nivåene

Vi ønsker alle å leve i lidenskap og kjærlighet. Mange opplever dette, men få klarer å leve i lidenskap og kjærlighet gjennom hele livet. For å lykkes med dette trenger forholdet å utvikle seg gjennom flere faser. Når vi står fast er det utfordrende, og når veksten stopper opp dør forholdet. Vi møter alle utfordringer i et forhold, og problemer er et tegn på at tiden er inne for vekst. Vi trenger å vokse gjennom fire nivå sammen.

Nivå 1 - Det første nivået er det fysiske nivået. Vi er tiltrukket av hverandre, men tiltrekningen er ikke bærekraftig alene. Hvis vi ikke klarer å vokse sammen og gå til nivå 2 så vil forholdet dø ut parallelt med at tiltrekningen dør ut. Vi har på dette nivået stort fokus på kropp og utseende.

Nivå 2 - Det andre nivået omfavner følelser. Vi blir forelsket og bruker enorm kapasitet til å tenke på den andre hele tiden. Vi sender meldinger om at vi tenker på de, og når dette er gjensidig er det magisk. Vi trener, spiser sunt, tar vare på kroppen vår og ønsker å være sammen hele tiden. Når vi er sammen forsvinner tid og sted, og vi trenger ingenting annet. Sexen er hot, og alt er hot når det er gjensidig. Vi ønsker å ha det slik livet ut, og noen ender opp med å fri til partneren for å få en kontrakt på at følelsene skal vare livet ut.

Hvis vi ikke klarer å bevege oss mot nivå 3 sammen så blir det utfordringer. Forholdet kan da møte sin slutt når forelskelsen avtar. Noen opplever at partneren ikke leverer som vi forventer, og da avtar følelsene raskt. Her starter vi gjerne å skylde på partneren for flere problemer i forholdet.

"H*n lager ikke middag, h*n lytter ikke, h*n snakker i mobilen når vi kjører sammen, h*n tar ikke ansvar for å vaske klær."

Hvis vi skal komme gjennom utfordringer som par, er det ekstremt viktig å ikke skylde på hverandre. Når vi begynner å skylde på hverandre går det fort mot slutten. Utfordringen på nivå 2 er at vi har en overbevisning om at partneren skal gjøre oss lykkelig. Hemmeligheten er at det er kun du som kan gjøre deg lykkelig

Hvis vi ikke vokser sammen til nivå 3, kommer det en fase der partneren ikke klarer å møte ens behov. Eller mer riktig, egoets behov. Nedturen blir spesielt stor for de som går inn i et forhold for å få dekket smerte, da smerten vil bli større ved brudd.

Vi prøver gjerne å få partneren til å endre seg i et nivå 2-forhold. Vi prøver å få partner til å se verden slik vi ser den, og vi prøver å få partneren til å ta valgene vi mener er best. Dersom vi ikke bryter i tide, eller klarer å vokse sammen, kan det her utvikle seg et hat-forhold hvor vi skylder på hverandre, og ballen ruller fort. Vi må forstå at et forhold gjør oss bevisst på visse ting som kan føles smertefullt å se, for å vokse videre.

For å bevege oss til nivå 3 må vi forstå at forholdets hensikt er at partneren gjør oss bevisst på ting vi selv ikke er bevisst på. Forholdets hensikt er at partner positivt sett trigger dette i oss, slik at vi skal bli bevisst dette, se det, og jobbe med det sammen med partner, for å utvikle mer modenhet som mennesker. På den måten kan vi utvikle større tro på oss selv, større selvstendighet og større raushet.

Dessverre er det flere par som lever i et nivå 2-forhold livet ut, hvor daglig krangling og det å skylde på hverandre har blitt en vond vane. De er fanget i en negativ spiral som skaper negativt stress og stor misnøye på det daglige plan. Den ene, eller begge snakker ofte stygt om den andre, men begge er likevel hjelpeløse uten sin partner. Partnerskapet kan holdes i live på grunn av en enorm frykt for å være alene, - frykten for det ukjente.

En person som ikke evner å ta fullstendig ansvar for egne valg eller handlinger uten å skylde på andre, står fast på et nivå 2-forhold.

Nivå 3 - Et mentalt kjærlighetsforhold.

Når vi er på nivå 3 snakker vi mye og er enige om verdier, ideologi (kan forstås som et tankesett tuftet på politiske, filosofiske eller religiøse idéer om hvordan verden og samfunnet bør forstås og innrettes) Paret trives sammen også etter at forelskelsen har avtatt, fordi de har klart å bevare den gode samtalen. Det er ingenting som ikke kan diskuteres uten nysgjerrighet fra partner. Paret utvikler seg til å bli bestevenner med sterk intimitet, noe som skaper sterke kjærlighetsfølelser. Vi bygger en sterk grunnmur sammen, vokser sammen og er tiltrukket av hverandres "sinn og intellekt."

Utfordringen på nivå 3 kommer om man vokser fra hverandre. Da ser vi forskjellig på livet og er svært uenige om hvordan livet skal være og leves. Forholdet vil da kunne dø ut om vi ikke vokser videre sammen.

Nivå 4 - Forhold på det fjerde nivået tillater oss å oppdage de dypere aspekter av hvem vi er og hva vi er i stand til. Vi oppfordrer og hjelper hverandre til dette. Det finnes ingen fordømmelse i et nivå 4 forhold, og ingen ønsker å bestemme over den andre. Begge lever som selvstendige personer, tar sine egne valg, og valgene blir møtt med aksept og respekt fra partner. For å klare dette må begge parter komme på et så høyt bevissthetsnivå at de ikke dømmer seg selv. På nivå 4 har begge innsett at de er to sjeler på en reise, og at reisen handler om å utvikle så mye ubetinget kjærlighet til seg selv og partneren som mulig.

Om partneren i et nivå 4 forhold skulle miste jobben, vil begge innse at dette handler om videre utvikling sammen. Vi blir testet på hvorvidt vi klarer å holde roen i et slikt kaos, være kreative og finne en ny jobb, eller holde roen til noe nytt dukker opp. Vi innser at det ligger utvikling for begge parter i en slik situasjon, og ingen skylder på den andre. Partene gjør så godt de kan på hver sin måte, støtter hverandre og skaper en sterk sikkerhet for hverandre. Det samme vil gjelde om en av partene blir syke.

Innsikten som et nivå 4-forhold har, gjør at parforholdet klarer seg gjennom kriser som andre par ikke klarer. Vi løfter oss selv og partner. Vi gjør det vi kan for å se inn i sjelen og hjertet på vår elskede. Vi forstår den andre med hjertet og ikke bare med hodet.

Skal forholdet fungere på lang sikt, må vi akseptere partneren akkurat som de er. Vi føler ikke behov for å endre partner på noen som helst måte. Hvis partner ønsker å gå videre, så ønsker vi dem lykke til. Ingen bitterhet, selv om det er følelsesmessig hardt, så vet vi at når partner ønsker å gå videre så er det riktig for dem. Vi elsker dem uansett.

Velkommen til webinar onsdag 24. februar. «Hvordan gjøre seg ressurssterk selv i en vanskelig tid». Klikk link for påmelding: https://kevinfroystadlevsterkt.lpages.co/samlivsbrudd/

Lev Sterkt, og aldri, aldri gi opp.

Kevin

www.kevinfroystad.no


Eldre Nyere


Legg igjen en kommentar

Kommentarer må godkjennes før de publiseres

Liquid error (layout/theme line 122): Could not find asset snippets/enzimify.liquid