Når livet endrer seg.

Når livet endrer seg.

Vi har alle opplevd et massivt tap i livet, og om du ikke har så kommer du til å oppleve det før eller siden. Noen opplever å stå fast i årevis etter ett tap, følelsen av å ha feilet eller å ha følt seg mislykket. Vi trenger vi å forstå fasene.

Elizabeth Kubler-Ross, en sveitsisk-amerikansk psykiater, beskrev fem stadier vi går gjennom i sorg når vi opplever tap. Vi opplever selvfølgelig sorg når vi mister noen vi elsker. Vi kan også oppleve en livssorg ved at livet ikke ble som vi hadde sett det for oss. Mange opplever en sorg ved samlivsbrudd, alt fra savn av partner til savn av tid med barna.

Vi trenger å forstå fasene i en sorg, og at vi ikke bør stå fast på noen av disse stadiene.

Sjokk/fornektelse - Dette betyr ikke at vi ikke har fått med oss tapet. Det er mer at vi er vantro og lammet av sjokk. Benektelse og sjokk hjelper oss til å overleve og å takle våre følelser av sorg. Typiske utsagn på dette stadiet er: «Jeg kan ikke tro dette.» «Er det mulig at jeg aldri vil se henne/ham igjen?» «Er det mulig at det ikke blir oss?»

Sinne – Når vi kommer ut av sjokk og fornektelse, begynner sinne å dukke opp. Sinnet er ofte rettet mot oss selv for at vi ikke gjorde det slik eller slik, og tanker om at vi burde ha gjort det eller det. Sinnet kan også være rettet mot personen som har gjort dette mot oss, eller gud, om det er en del av ditt trossystem.

Sinne gir oss styrke til å overleve smerten over tapet. Sinne kommer ofte sammen med skyldfølelse om hva som kunne vært gjort fra vår side og andre.

Forhandlinger - På dette stadiet forhandler vi med oss selv. Tankene går slik: «Hva om ...», «Hvis bare jeg ...», «hvorfor gjorde han/hun det…?», «hvorfor fortalte han/hun ikke…?»

Depresjon - Dette er ikke et tegn på psykisk sykdom. Det er en naturlig fase ved opplevelse av tap. Vi trekker oss bort fra andre og fra verden, og kan iblant lure på om det er mulig å fortsette å leve. Daglige aktiviteter blir en utfordring og andre blir bekymret for den deprimerte personen. Depresjon er et naturlig og nødvendig stadie som rydder veien for vekst.

Aksept - Dette stadiet handler om å akseptere tapets realitet, om det er tap av partner, tap av en status i samfunnet eller tap av familien. Vi er nødt til å akseptere for å klare å dra oss ut av depresjon. Når vi begynner å akseptere vil vi koble oss på verden igjen og få kontakt. Da kan vi få mulighet til å oppleve følelser som kjærlighet, glede og takknemlighet igjen.

Nøkkelen er å klare å flytte oss selv fra stadiet sinne og depresjon til aksept. Hvordan dette gjøres er noe av temaet for kveldens webinar.

«Hvordan gjøre seg ressurssterk i en vanskelig tid.» I kveld kl. 20:30. Klikk link for påmelding: https://webinar.kevinfroystad.no/

Lev sterkt, og aldri, aldri gi opp.

Kevin


Eldre Nyere


  • Olaug

    Veldig tydelig. Der falt mye på plass. Tusen takk :)

  • Svein Kenneth Sandhåland

    Tusen takk for det du deler. Jeg er veldig takknemlig, du gav meg en ny måte å se tingene på, du trolig redet mitt liv. Tusen takk.
    Hvordan kan en lære å elske seg selv? Har du noen råd?


Legg igjen en kommentar

Kommentarer må godkjennes før de publiseres

Liquid error (layout/theme line 122): Could not find asset snippets/enzimify.liquid