Hvorfor føler vi slik?

Uke 21 – Hvorfor føler vi slik? 

Finnes det noe som kan påvirke hva vi tenker og føler? Noe som påvirker hva vi fokuserer på som igjen gjør at vi oppfører oss som vi gjør?

Hvis det finnes noe slikt, så finnes det også noe som påvirker vår skjebne.

Hvem vi blir som personer og hva vi gir, kommer igjen fra våre verdier. Våre verdier er det som er viktigst for oss.

Verdsetter du forholdet ditt? Dine verdier er også hva forholdet gir deg. Hvilken følelse gir forholdet deg? Trygghet? Viktighet? Glede? Kjærlighet?  

Du verdsetter jobben din, men hvilke følelser gir jobben deg? Trygghet? Viktighet? Tilhørighet? Spenning?

Når vi har utfordringer i livet, tenker vi at å endre noe av dette er løsningen. Utfordringen er når vi har med oss vårt mindset til neste forhold, eller neste jobb.

Vi ønsker å lære underveis for å bli en bedre utgave av oss selv, for igjen å kunne leve et rikere liv. Jeg har blitt mye mer kjærlighet, og er mye mer kjærlighet i dag enn jeg har vært tidligere. Mine livserfaringer har gjort at kjærlighet er viktigere for meg nå enn det noen gang har vært. Som ung voksen var viktighet viktigere. Viktigheten av å få en god jobb, viktigheten av å prestere, viktigheten av å være noe.

Når våre verdier endres, endres vi totalt. Vår tenkning og følelser endres, og vi vil med det oppføre oss på en helt annen måte. Vi vil med det fokusere på helt andre ting, for det er helt andre ting som er viktig for oss enn det som var tidligere. Dette igjen vil skape et helt annet resultat og et nytt liv. Vi ønsker derfor å bli bevisst dette, for å kunne endre det slik at vi beveger oss i den retningen vi ønsker.  

Alt du tenker, alt du føler, alt du gjør og valgene du tar, er kontrollert fra dine verdier og ditt trossystem. Det gode med det er at du kan endre det.

Det er mye i livet vi ikke har kontroll over. Du kan ikke kontrollere om partneren din ønsker å gå videre. Du kan ikke kontrollere om partneren din er utro eller ikke. Du kan ikke kontrollere hva partneren føler, eller hva de gjør. Vi kan derimot kontrollere meningen med det.

Din tro er en sikkerhet om at slik er det. «Hvis du roper til meg, så elsker du meg ikke!». Dette trenger ikke å være tilfellet, for noen roper fordi de elsker deg. Din tolkning og tro skaper din mening. Vi mennesker er derfor kontrollert av vårt trossystem og våre verdier. Hva er verdier? «Verdier er stjernene vi styrer etter», sier Aadland. Verdier er en indre ressurs som styrer vår atferd og bygger vårt selvbilde. Det er følelsesmessige tilstander vi ønsker å oppnå, oppleve, eller å unngå.

Verdier vi ønsker å bevege oss mot, kalles mot verdier. Kjærlighet, suksess, frihet, ærlighet, glede, entusiasme, trygghet osv. Dette er det vi ønsker mer av.

Verdier vi ønsker å bevege oss bort fra, kalles fra-verdier. Avvisning, sinne, frustrasjon, ensomhet, det å feile, føle ydmykelse, skyldfølelse eller skam. Dette er det vi ønsker mindre av.

Når vi tar avgjørelser, vurderer vi meningen. Vil det gi meg mer av det jeg ønsker? Vil det gjøre at jeg unngår det jeg ikke ønsker?

 

Hvordan skapes det vi ønsker og ikke ønsker, våre verdier?

 

Foreldre som overvåker barna hele tiden, som følger med på alt de gjør og ikke gjør, og forteller de hva de burde gjøre og ikke, overbeskytter barna sine. Jeg hadde en klient en gang som oppsøkte meg grunnet dårlig selvtillit. Hun kunne for eksempel ikke sykle. Når jeg spurte henne hvorfor hun ikke kunne sykle sa hun at hun ikke fikk lov å lære å sykle grunnet morens frykt for at hun skulle falle og slå ut tenner.

Én av to ting vil være utfall fra slike situasjoner. Trygghet kan bli din aller viktigste verdi. Det viktigste for deg blir å føle trygghet, og du vil søke det trygge resten av livet. Eller du ble frustrert av alle begrensingene og med det bryte ut, bryte reglene og deretter verdsette frihet som det aller viktigste. Du linker da smerte til trygghet, mens andre linker glede til trygghet. 

Selv om vi er i et forhold og har vært det med samme partner over tiår, vil vi verdsette forskjellig hva som er viktig for oss. En av partene kan verdsette eventyr som det viktigste og den andre trygghet. Det du verdsetter vil gi deg retningen du fokuserer på, og det vil gi deg retningen du beveger deg mot, - som igjen vil gi deg din skjebne. Du vil komme frem et sted, spørsmålet er hvor.

Ser vi på verdiene våre kan vi se hvilken retning vi går, hvilken retning partneren går og med det se problemene vi har eller kan få.

Først trenger vi å gjenkjenne mønsteret, for da kan vi bruke mønsteret i stedet for at mønsteret bruker oss. Når vi lærte å så på våren, kunne vi høste godene på høsten. Vi gjenkjente mønsteret i naturen og kunne bruke det til vår fordel for å dyrke mat.

Det samme gjelder med våre verdier, vi ønsker å gjenkjenne mønsteret i verdiene våre for å kunne bruke det istedenfor at det bruker oss. Da vil vi forstå hvorfor vi tenker, føler og gjør som vi gjør.

Verdier er noe av det vi skal forstå mer av på webinaret, «Hvordan gjøre seg ressurssterk i en vanskelig tid», i kveld kl. 20:30.

 

Klikk link for påmelding; https://webinar.kevinfroystad.no/  

 

Lev Sterkt, og aldri, aldri gi opp.

Kevin

www.kevinfroystad.no


Eldre Nyere


  • Bente merete Vadset

    Hei Kevin :)
    Hørte på Webinaret ditt i morgontimane i dag før eg stod opp, gløymte av det i går .. Fantastisk lærerikt og du er en av dei flinkaste foredagsholder eg har høyrt på lenge .. God helg :) God Pinse

  • Berit

    Hadde meldt meg på webinaret ditt i kveld 24/5, men uheldigvis glemt det ut😔 Går det ann å få se det i reprise?
    Håpefull hilsen fra Berit L.H


Legg igjen en kommentar

Kommentarer må godkjennes før de publiseres

Liquid error (layout/theme line 122): Could not find asset snippets/enzimify.liquid