Hvordan elske seg selv?

Klikk på bilde for å se video; 

Jeg ønsker i dag å gi deg noen tips på hvordan man kan elske seg selv. Vi har alle hørt at man skal tilgi seg selv og være glad i seg selv, og jeg lærte fra jeg var liten at man skal elske naboen som man elsker seg selv. Utfordringene kommer jo når man ikke er glad i seg selv, og absolutt ikke elsker seg selv.

Hvis man ikke er glad i seg selv, vil man ha en lav selvfølelse. Det er viktig å forstå forskjellen på lav selvfølelse og lav selvtillit. Man kan ha høy selvtillit selv om man har lav selvfølelse. Har man høy selvtillit, så tror og vet man at man får til ting. Har man høy selvfølelse så tror man bra om seg selv, og man snakker bra til seg selv og behandler seg selv med respekt og verdighet. Når fortalte du deg selv; «Det du gjorde der var veldig bra, du er dyktig!»?

Ved lav selvfølelse kommer det en rekke problemer, og et av de store problemene er mangel på grensesetting. Hvordan skal du klare å sette grenser om du ikke føler du er verdt noe? Når du ikke føler at du er bra nok, når du føler du ikke er et godt menneske, og når du føler at alle andre er bedre enn deg selv?

Mangler du grensesetting kan dette ta deg inn i årevis med utfordringer, spesielt dersom du havner med en partner som har høy selvtillit og lav selvfølelse. Den høye selvtilliten gjør at de tror de er noe, de har ofte en grandios tankegang om seg selv. Samtidig vil den lave selvfølelsen gjøre at de behandler partner dårlig, eller at de behandler ansatte dårlig. Dessverre er denne kombinasjonen ikke uvanlig for personer i lederposisjoner. De er jo flinke og har fått til ting som gjør de havner som ledere, men de føler ikke bra om seg selv.  

«Det er to måter å bygge det høyeste tårnet på, bygge sitt eget tårn høyere eller rive andres tårn ned».

Har du lav selvfølelse og mangler grensesetting, kan du ende opp med noen som behandler deg dårlig i årevis. Dette gir deg en bekreftelse på at du ikke er god nok, at du ikke kan få noe bedre, at du ikke fortjener bedre. 

Jeg husker spesielt en samtale med en kvinne i midten av 40-årene som var i et veldig dårlig forhold. Hun ble behandlet på en måte av partneren som absolutt ikke var greit og som ingen burde respektere. Jeg spurte henne derfor om hvor mye hun føler at hun er verdt for partneren sin. «Jeg føler jeg er verdt to ruter toalettpapir», svarte hun.

Da forstod jeg at mitt oppdrag var å hjelpe henne til å forstå at hun er mer verd, at hun er unik og at hun ikke trenger å være lik de andre. At hun ikke trenger å prestere for å bli elsket, at hun fortjener en partner som setter pris på henne. At hun er verdig en partner som setter pris på henne.

Hvordan skal hennes partner klare å elske henne og vise henne at han er glad i henne, når han ikke elsker seg selv og ikke engang er glad i seg selv?    

Det motsatte skjer når man får en partner som viser at de setter pris på en, en partner som viser de er glade i deg og elsker deg for den du er. Da setter man selv mer pris på seg selv. Man får mer troen på seg selv, fordi man får bekreftelser på at man er bra nok som man er. Dette gjør at man tørr å slippe opp, gir slipp på kontroll, gir slipp på den blåe eller røde masken, og gir slipp på identiteten som man tror man er. Den man tror man er slipper mer og mer taket og den virkelige deg kommer mer og mer frem.

Det første du vil merke er en enorm økning av livsglede og energi, for det kreves så enormt mye energi å være noe man ikke er.

Når du er mer deg selv og du får bekreftelser på at du er bra nok som du er, og når du får bekreftelse på at du fortjener å bli elsket som du er, da øker selvfølelsen din enda mer. Sammen med selvfølelsen øker grensesettingen, for når du vet du er bra, og du vet at du fortjener noen som behandler deg greit, vil du klare å sette tydelige grenser for deg selv og avslutte forholdet.

Så det er ingen tvil om at det å elske seg selv er viktig. Utfordringen blir dersom om man bikker over og elsker kun seg selv. Det er en helt annen utfordring som vi kan prate mer om en annen dag, for de fleste jeg snakker med sliter med å elske seg selv. Vi forstår derfor alle at det dreier seg om en balanse.

Hvordan elsker man seg selv? 

For det første kreves det kunnskap og trening som alt annet i livet. Det er en ferdighet å lære. Noe av det aller første man trenger å trene på er å slutte å kritisere oss selv. Dette er ikke bare enkelt når man har kritisert seg selv over mange år. Kunsten er å trene på endringer, og trene på å bli en mer av seg selv. Trene på å bli en rausere og mer optimal partner, uten å kritisere seg selv. Kritisering fører ikke til positiv endring, det tapper deg for krefter og energi til å kunne klare en endring.

Vi er nødt til å bli bevisst våre tanker og ord for å klare å ta tak i selvkritisisme. Det første steget til endring er å bli bevisst den selvkritiske indre stemmen. Det er vanskelig å elske seg selv når en kritiserer seg selv.

Jeg vil gi flere tips for hvordan elske seg selv i kveld kl. 20:30 på webinaret, «Hvordan gjøre seg ressurssterk i en vanskelig tid.» Håper vi ses!

 

Klikk link for påmelding;

https://webinar.kevinfroystad.no/

 

Lev Sterkt, og aldri, aldri gi opp.

Kevin

www.kevinfroystad.no


Eldre Nyere


Legg igjen en kommentar

Kommentarer må godkjennes før de publiseres

Liquid error (layout/theme line 122): Could not find asset snippets/enzimify.liquid