Utroskap

Smerten det er å oppleve utroskap, kan få mennesker til å ville ta sitt eget liv. Den forrådte personen kan føle at der ikke er noe kjærlighet igjen i livet. At de vil aldri kan elske og bli elsket igjen. Denne smerten gjør at noen føler det er mer smertefullt å leve enn å dø.

 

Luanna tenkte på å ta sitt eget liv, men gjorde det ikke pga ansvaret for sin sønn.

 

Heldigvis for denne sønnen, hadde han en mor som ikke var selvopptatt. Hun fokuserte ikke bare på seg selv.

 

Når man er selvopptatt og alt dreier seg om meg, kan det i verste fall føre til selvmord og i mange tilfeller til en depresjon. Noe av det vi kan gjøre i slike tider, er å finne noen som har det verre og hjelpe de.

 

Luanna, for eksempel, følte ikke at mannen elsket henne. Han kritiserte og skyldte på henne, og han var utro mot henne.

 

Det jeg vet etter å ha snakket med mennesker i samlivsbrudd i over 2 år, er at når våre grunnleggende behov ikke blir møtt, blir man desperat.

 

Når man blir desperat, går man til den ene eller andre siden. Tristhet eller frustrasjon, sinne.

 

Sinne gjør at man føler seg tryggere og sinne gjør også han man føler seg viktigere.

Tristhet gir mer kontakt og selvmedlidenhet og gir en innvendig lidelse.

 

Luanna og mannen er ulykkelig da de ikke møter hverandres behov og symptomet er utroskap. Betyr det at de ikke kan møte hverandres behov igjen? Absolutt ikke.

 

Utroskap er et signal på at ingen av partene får dekket sine behov.

Utroskap er ikke bare den enes ansvar. Begge partnere møter ikke hverandres behov.

 

En kvinne opplever muligens at mannen ikke er så i live lenger ved hennes tilstedeværelse. Hun opplever gjerne at hans mor, jobben, noen eller noe annet får hans oppmerksomhet mer enn henne, og med det føler hun seg sviktet.

 

Det er viktig å forstå at personen som er utro, har mulig følt seg sviktet av andre årsaker.

 

Når Luanna fortsetter å være lei seg, er hun et offer. Et offer for utroskapen.

Tenk over dette. Hva om det er ingen offer, men man blir offer for en historie? Man må frivillig skape den historien. Man kan frivillig skape en historie som gir store smerter. For å gjøre det må man generalisere og se bare den ene siden av saken. Der finnes faktisk alltid to sider av en sak.

 

Hvorfor skaper man da en så smertefull historie?

 

For å forstå det må vi forstå våre dypeste frykter som menneske. Frykten for å ikke være nok. Frykten for å bli forlatt. Frykten for å ikke bli elsket.

Når denne frykten trigges, er det lettere å skylde på andre. Det er minste motstands vei å bli et offer. Det krever mer vekst og styrke for å ta seg selv ut av offerrollen. Man sitter fast i smerten til man klarer forstå dette, til man klarer å akseptere dette. Det betyr ikke at man trenger fortsette å være sammen med partner som var utro. Det betyr bare at aksept er nøkkelen for å komme ut av offerrollen. Og først da kan man starte å skape en ny fremtid, ellers kan man dø av harme og bitterhet.

 

Tenk om Nelson Mandela var full av harme og bitterhet etter 27 år i fengsel helt uten grunn? Han fortalte at vi aldri kan rettferdiggjøre harme.

 

"Jeg føler det fordi du var utro." Man gjør det slik for å ikke skulle føle selv at man har feilet, for å unngå å kjenne på at man ikke er bra nok.

 

Man bør løse utfordringene i forholdet og hvis man ikke klarer det sammen så er det på tide å gå videre.

 

Er det mulig at mannen til Luanna elsker henne? Ja absolutt. Hvorfor var han utro da? Han kan elske henne uten å bli oppfylt der.

 

«Utroskap er en metafor som forklarer bare en del av storyen. Den andre partners story kan være å føle seg ensom, avvist og eller uoppfyllende», skriver Dr. Cloe Madanes.

 

Jeg har snakket med mange som elsker partneren de er med. De får kjærlighet og sikkerhet fra partneren de elsker, og likevel er de utro. Hvorfor?

 

Hvorfor være utro når man har kjærlighet og trygghet fra partner? For vi har behov for variasjon og spenning, føle seg viktig og vokse og bidra.

 

Når man har to forhold for å få dekket de behovene byr det på utfordringer. Vi kan da undertrykke våre egne verdier for å få dekket behovene. Behov er noe vi må ha.

 

Ærlige mennesker kan bli uærlige om de tror at ærligheten vil koste de kjærligheten, når kjærligheten er det de trenger aller mest. Ærlige mennesker kan lyge når de tror at å fortelle sannheten kan gjøre at de mister sikkerheten sin, når sikkerhet er de viktigste for de.

Forstår man dette, vil man ha mye større mulighet til å forstå sin utro partner. Man vil også kunne forstå andre bedre istedenfor å dømme de. Kanskje til og med forstå partneren som gikk fra deg.

 

Vi har alle 6 grunnleggende behov.

 

  1. Sikkerhet, trygghet, forutsigbarhet, behovet for å føle komfortabel.    
  2. Usikkerhet/Variasjon, behovet for endring, underholdning, spenning.
  3. Viktighet, følelsen av å være unik, spesiell, viktig, respektert.
  4. Kjærlighet/Kontakt, alle ønsker kjærlighet men noen nøyer seg med kontakt.
  5. Vokse, lære nye ting.
  6. Gi til andre utenfor oss selv.

 

Disse 6 grunnleggende behovene, er så kraftfulle at man kan undertrykke sine egne verdier for å nå behovene.

 

Behov man gjerne får med sin partner er trygghet og kjærlighet. Behov man typisk får ved utroskap kan være variasjon, spenning og viktighet.

 

Når den ene får deg til å føle deg unik, spesiell og viktig, og du ikke vet hva som kan skje der som gir spenningen. Den andre gir trygghet og kjærlighet, og man trenger alle behovene.

 

Når behovene er så sterke at man kan gå utenfor sine egne regler gir dette også smerter for de som er utro. Man trenger ikke å være et vondt menneske uten integritet for å være utro. Man kan være et menneske som sulter etter å få møtt sine behov.

 

Dette er mye mer skal vi snakke om på samlivs webinaret «Hvordan gjøre seg ressurssterk i en vanskelig tid» I kveld kl. 20:30.

 

Klikk link for påmelding; https://webinar.kevinfroystad.no/

 

Lev Sterkt, og aldri aldri gi opp.

 

Kevin

www.kevinfroystad.no

 


Eldre Nyere


  • Mona

    Blir så sint over å ha blitt ført bak lyset over lang tid


Legg igjen en kommentar

Kommentarer må godkjennes før de publiseres

Liquid error (layout/theme line 122): Could not find asset snippets/enzimify.liquid