Følelser gjør en forskjell.

Følelser gjør en forskjell.

Å kunne mestre vår egen emosjonelle tilstand er en av de aller viktigste ferdighetene som vi trenger å mestre i livet.

Det underlige er at mange går rundt og ikke kjenner til at dette er en ferdighet, og ikke vet at følelser kan mestres. Det betyr ikke at det er enkelt.

Jeg snakket med en kvinne i går, hun sliter med at mannen er deprimert. Han sier han at han er deprimert og oppfører seg dårlig. Han svarer henne på en dårlig måte. Han lytter ikke og hun føler seg ikke sett. Hun føler seg ikke satt pris på og listen jeg noterte fortsatte.

Det er farlig å være i en dårlig emosjonell tilstand. Hvorfor? Fordi vi da kan komme til å gjøre ting, si ting eller oppføre oss på en måte som ikke gjenspeiler den vi er, men derimot tilstanden vi er i.

Kvinnen jeg snakket med sier hun er så sliten av å alltid være den sterke. Hun tok et eksempel fra søndagen som var. Hun følte seg ikke så bra da hun våknet, var litt lei seg, men stod opp og satte seg med en bok og kaffe. Hun satt å leste da mannen kom inn og sa: «Ååå jeg er så deprimert i dag, alt er svart.» Da måtte hun ta seg sammen for å støtte og supporte sin mann.

Jeg tenker at det er nokså normalt for oss alle å ha dårlige dager iblant, men utfordringen oppstår om dager blir til uker, og uker blir til måneder. Da går denne kvinnen mest sannsynlig fra mannen. Jeg spurte om dette var et nytt problem og hun sier nei. Det var litt av det før vi giftet oss, men etter at vi giftet oss har det blitt mye verre.

Jeg tenker at mannen tok seg sammen, han ønsket å vise sine beste sider og da de ble gift hadde han jo henne. Det er jo en av grunnene til at vi ønsker å forplikte oss slik vi blir et oss. Når vi blir et oss er vi sammen om utfordringene. Det er ikke meg eller deg som har et problem, det er oss. Du kan dele alt med partner og sorg, smerte og utfordringer blir bare halvparten så store.

Hva om en av partene alltid har det vanskelig? Jeg spurte henne om hva som skjer når hun sier at hun har det vanskelig. Når hun sier at hun føler på et stort ansvar? Da svarer han at han har det vanskeligere og at han føler på et enda større ansvar, sier hun. 

Hva skjer om du sier han må ta seg sammen? At han må stramme seg opp og slutte å gjøre depresjon?

Det visste hun ikke, for det hadde hun ikke prøvd. Jeg har lært at mye av nøkkelen til lidenskap og kjærlighet ligger her.

Lidenskap og kjærlighet er ikke bare forelskelse hele tiden. Lidenskap og kjærlighet er også utfordringer. Livet er utfordringer. Et forhold uten utfordringer er som et hav uten bølger.

Når vi lever i lidenskap og kjærlighet gir vi beskjed, på godt og vondt. Vi utrykker hva vi føler og vi lærer av feilene vi gjør.

Jeg leste en bok engang, Richdad, poordad. Der forteller Robert om sin oppvekst sammen med sin arbeidende biologiske far, og om sin oppvekst med sin rike stefar. Den arbeidende faren sa: «Enten så vinner du eller så taper du.» Den rike stefaren sa. «Enten så vinner du eller så lærer du.»

Bare den setningen var verdt boken, den endret mitt liv. Vi feiler stadig alle sammen, men vi er ikke de feiltrinnene vi gjør. Selv om vi har alle gjort mislykkede ting, så betyr det ikke at vi er mislykket.

Derfor er vekst så viktig. Nøkkelen til lidenskap og kjærlighet er vekst. Hva er vekst? Det er først å fremst å være åpen for læring og endring.  

Når vi står overfor en rekke utfordringer, så forstår vi at emosjonell mestring er vanskelig og at vi kommer til å gjøre flere feil. Vi gjør dessverre noe som kan såre partner iblant. Derfor er tilgivelse et viktig prinsipp i forholdet.

Tilgivelse er en viktig ferdighet i livet. I løpet av et helt liv så er det uunngåelig at vi ikke gjør feil, eller at noen gjør noe mot oss som sårer oss. Det er viktig å vite når og hvordan man kan tilgi.

Hvis ikke vi trener på tilgivelse, så vil det utvikle seg en bitterhet som vil ødelegge for lidenskap og kjærlighet.

Har din ektefelle noen gang gjort noe mot deg som var vanskelig å tilgi? Har du noen gang følt at partneren din holdt tilbake de tingene du trenger og ønsker fra partner? Når din romantiske partner gjør noe som sårer følelsene dine dypt, kan det være veldig vanskelig å vite hvordan du skal rette opp igjen situasjonen.

Når vi synes det er vanskelig å tilgi og holder tilbake kjærlighet for å beskytte oss, så trenger vi å trene på og åpne hjertet og finne medfølelsen og kjærligheten som gjør det mulig å tilgi.

Vi fortsetter diskusjonen om emosjonell tilstand og tilgivelse av oss selv og andre på kveldens webinar kl. 20:30 «Hvordan gjøre seg ressurssterk i en vanskelig tid.»

Klikk link for påmelding; https://webinar.kevinfroystad.no/

Lev Sterkt og aldri, aldri gi opp.

Kevin

www.kevinfroystad.no 


Eldre Nyere


  • Ragnar Andreas Kjellevold

    Takk for dine gode kommenterer . Dei gir meg styrke i en vanskelig tid. Mvh. Ragnar


Legg igjen en kommentar

Kommentarer må godkjennes før de publiseres

Liquid error (layout/theme line 122): Could not find asset snippets/enzimify.liquid