Alle kjenner til smerte, men hvorfor skal vi plages med smerte?

Alle kjenner til smerte, men hvorfor skal vi plages med smerte i forholdet?

Jeg lærte fra forholdsekspert Dr. Cloe Madanes at vi lever i 6 posisjoner. Dette har hun kommet frem til gjennom å intervjue tusenvis av mennesker gjennom livet sitt.

Posisjon 1 kaller vi lidenskap & kjærlighet. Man er da bestevenner med intimitet. Dette er nivået de aller fleste ønsker å leve i. Der føler man seg elsket og elsker partneren sin. Ingenting er så magisk som å elske og føle seg elsket av et annet menneske. Mange tror dessverre at dette har noe med hvor lenge man har vært sammen, eller hvor gamle vi er. Der er ingen sammenheng mellom det og lidenskap og kjærlighet, forteller Dr. Cloe Madanes. 

Posisjon 2 er et vennskap. Der har man et godt vennskap og trives sammen, men intimiteten og lidenskapen for hverandre mangler.  

Posisjon 3 er ingenmannsland. Da deles hus og postkasse. Personene har det ikke bra i forholdet men har det ikke dårlig heller. Ikke for dårlig til å ville gjøre så mye endringer, og ikke for bra til å føle en oppfylthet heller. Begge partnere får dekket sine behov utenfor forholdet med ulike interesser og gjøremål for så å møtes til middag. Dette nivået kan man leve i år etter år. Det er et trygt nivå men gir lite vekst og lidenskap. Det går sin gang helt til en av partene blir lei og ønsker noe mer ut av forholdet. Her er et eksempel på en som har vært i posisjon 3 og som faller til posisjon 4. Det er først på denne posisjonen at man kjenner smerte nok til å ville ha en endring.

«Jeg sliter veldig med mannen min. Vi har ikke hatt det noe greit på mange måneder. Han prioriterer ikke meg eller mine barn på måten han gjorde før. Han er blitt kald og holder bare på med det han selv liker. Kjenner at jeg føler meg så ensom i dette forholdet».

Posisjon 4 er når vi tenker på veien ut av forholdet, eller krever en endring. Smerten er for stor til at man har det bra. Er man ærlig nok og formidler dette til partner? Er du og partner villig til å lære og endre? Eller gjør man det slutt? Dette er en krevende posisjon som krever mye tenkning og energi. Det beste er å ta en avgjørelse den ene eller andre veien, ellers blir det som denne kvinnen beskriver;

«Kort fortalt så er jeg i et forhold med en jeg har vært sammen med i 12 år. Vi sliter med kommunikasjon og jeg opplever å ikke bli sett og hørt. Vi prater og han sier han forstår og skal gjøre noe med de tingene som er vanskelig. Men ingenting skjer, jeg føler han ikke orker jobbe med forholdet. Jeg er en fighter og han er en som ikke takler konflikter og rømmer».

Posisjon 5 er en av posisjonene hvor vi kan kjenne den aller største smerten. Forholdet er slutt. Du gjorde det slutt, eller partneren din gjorde det slutt. Uansett hvem som valgte å avslutte så er dette en fase som gir smerte. Det er aldri lett å forlate noen man er glad i, og det er aldri lett å bli forlatt. En typisk epost jeg får fra noen i posisjon 5 er slik;

«Sliter med kjærlighetssorg etter et veldig tøft samlivsbrudd.. klarer verken å sove eller spise ordentlig, og alt er vondt og vanskelig». 

Posisjon 6 er når forholdet har vært slutt en periode, og man beklageligvis tror at forhold er smerte. Vi mennesker gjør av natur det vi tror er minst smertefullt. Vi gjør ikke nødvendigvis det som gir mest glede. Det er der vi trenger å forstå at smerte gir oss vekst. Ingenting er mer magisk enn et forhold i lidenskap og kjærlighet. Ingenting er mer smertefullt enn å absolutt ikke forstå hverandre når man faktisk elsker hverandre.

Utfordringen er at denne smerten kan gjøre at man holder seg borte fra å prøve igjen. Man er da redd smerten, og ser på smerten som plagsom og vanskelig. Når vi gjør det vi kan for å holde smerte borte, mister vi muligheten for vekst. Vi har alle hørt om voksesmerter. Eksempelet nedunder er fra en person som befinner seg i posisjon 6, som står fast grunnet frykten for smerte. Hun er livredd for å måtte se smerte i øynene igjen. Frykten for smerte gjør at man lever svakt. Å leve svakt gir liten vekst og utvikling. 

«Jeg opplever at det er så vanskelig å finne tilbake til troen på et «vi» igjen, å slippe noen inn. Kanskje har jeg mistet litt av selvtilliten, illusjonen om hva et forhold kan være. Det er over 6 år siden jeg sparket samboer ut etter å ha oppdaget at hele forholdet var grunnlagt på løgn og utroskap. Det var vondt og såret meg veldig.» 

Kunsten er å finne en balanse med smerte så man utmerket kan klare å fungere sammen. Smerte trenger ikke å bli din venn, vi trenger kun å akseptere at den er der, og ha tillit til at den har en hensikt. Den har helt klart en hensikt, og hensikten er vekst. Problemet skjer når smerte blir vår fiende. Vi vil da gjøre alt vi kan for å unngå smerte. Vi vil da med andre ord gjøre alt vi kan for å unngå vekst.

I skrivende stund er det pissregn, vind og 9 grader. Jeg sitter i bilen min og skriver denne bloggen før jeg skal ha en times joggetur og et bad i Nordsjøen. Er det komfortabelt? Når vi forstår at vekst og smerte er utenfor det komfortable, vil vi kunne endre meningen med smerte. Når vi endrer meningen med smerte, klarer vi å akseptere smerte. Når vi klarer å akseptere, er neste steg å ha tillit til den. Tillit til at den gjør sin hensikt.

Smerte vil si til deg at du har det vondt. Smerte vil si til deg at dette klarer du ikke. Smerte vil gjøre det den kan for at du skal gi opp, det er jobben til smerte. Kunsten er å ikke la smerten få bestemme, og først da vil du vokse. På den andre siden av smerte er det styrke, når vi gjennomfører selv om vi kjenner smerte. Når vi fortsetter selv om vi ser smerte rett i øynene. Når du vet inni deg at smerte aldri kan stoppe deg for å gjøre det som du vet du må gjøre, - da har du styrken du trenger til å leve sterkt. For på den andre siden av joggeturen og nordsjøbadet er det styrke. På den andre siden av bruddet er der styrke. På den andre siden av din ærlighet er det styrke.    

Når du møter smerte, så husk at emosjonell smerte i seg selv aldri er farlig. Hils på den, og aksepter at den er med. Smerte vil alltid være med, for smerte er en del av livet. Det er et tegn på liv. Lidelse og håpløshet er noe helt annet. Motpolen til smerte er derfor mot. Det er ditt mot som må trenes istedenfor å prøve unngå smerte. Smerte vil springe etter deg helt til du har mot nok til å se den i øynene. Ikke bruk tiden på å springe fra smerte. Bruk tiden på å trene ditt mot for å bestemme over smerte.

I kveld kl. 20:30 på webinaret «Hvordan gjøre seg ressurssterk i en vanskelig tid», vil jeg visere dere 10 punkter på hvordan man kan best mulig takle smerte.

Klikk link for påmelding; https://webinar.kevinfroystad.no/  

 

Lev Sterkt, og aldri, aldri gi opp.

Kevin    

www.kevinfroystad.no


Eldre Nyere


 • Sven Inge Wiig

  Takk Kevin.
  Jeg har nokså nylig tatt valget om å bryte ut av et forhold som var helt umulig å fortsette i.
  Jeg opplever masse smerte fordi alle de gode følelsene og alt det fine vi gjorde sammen dominerer minnene jeg har fra vårt liv sammen.
  Men hun hadde så mange problemer å stri med og jeg brukte all min energi og alle mine følelser for å hjelpe henne til å komme gjennom dette.
  Jeg tok beslutningen om å avslutte dette.
  Nå kjenner jeg på en sviende og tilbakevendende smerte som vil drepe meg men vet at jeg skal komme videre og vokse og bli sterk igjen.
  Takk Kevin.
  Du er alltid der og bygger oss opp
  Hilsen
  Sven Inge


Legg igjen en kommentar

Kommentarer må godkjennes før de publiseres

Liquid error (layout/theme line 122): Could not find asset snippets/enzimify.liquid