Følelsesmestring er nøkkelen.

Følelsesmestring.

En av de viktigste ferdighetene vi trenger å mestre i livet vårt er å håndtere våre egne følelser. Livet gir oss en rekke utfordringer enten vi vil det eller ikke. Hvordan vi håndterer disse følelsesmessig er kritisk viktig i forhold til hvordan livet vårt blir. Det skaper vår skjebne.

Det minst smertefulle er å skylde på andre og fortelle oss selv at vi føler slik fordi noen andre gjorde noe (Hun gjorde det slutt for hun er en ufølsom kvinne, er noe jeg har hørt flere ganger fra menn). Når vi tenker slik prøver vi å unngå følelsene. Det er bedre å kjenne følelsene med sin fulle kraft for så å lære av følelsene.

Vi ønsker ikke å fornekte eller undertrykke følelsene. Vi ønsker å lære av dem. Følelsene gir oss signaler og gir oss en viktig tilbakemelding. Tilbakemelding er veldig viktig å få for å forstå om vi gjør noe rett eller galt. Tenk deg at du kjører bil uten å få noen tilbakemelding. Se for deg at du ikke har måler for drivstoff, temperatur, fart eller noen annen form for tilbakemelding fra bilen. Hvordan ville det da være mulig å komme frem til hytta?

Følelser er kroppens språk og tilbakemelding. Alle følelser er like viktige. De forteller oss at en av to ting må endres, eller at en kombinasjon av de to må endres. Det nytter ikke å undertrykke dem, eller late som om de ikke er der. (Noen liker å bruke dem for å fortelle andre hvor vondt de har det for å få medlidenhet fra andre). Tenk om du f.eks bare skulle ha limt gaffatape over drivstoffmåleren hver gang den lyser?

Følelsene forteller oss derfor at vi må endre livet vårt, eller vår persepsjon. Hvordan vi ser på livet, tolkningen av det som skjer og meningen med det som skjer oss. Følelsene er ikke problemet, men kan bli et problem om vi lever i en reaksjon. Vi reagerer da på det som skjer rundt oss, og gir ansvaret for de ytre omgivelsene på hvorfor vi føler som vi føler. Storyen under er en av flere storyer som har kommet inn til meg i løpet av den siste uken. Her ser vi en mann som opplevde å få inn en kvinne som gjorde at livet hans plutselig ble bedre over natten.   

Når dette skjer så er det dessverre ikke varig, og det kan heller ikke vare. Årsaken til det er at han følelsesmessig ikke hører hjemme i å ha det bra, slik som han hadde det med kvinnen. Det blir et avhengighetsforhold. Vi kan bli avhengig av andre ting enn mat, shopping, tv, alkohol, rus, sex, porno og spilling. Vi kan også bli avhengig av en partner. Det skjer når partner dekker et stort følelsesmessig gap, fra der vi var til hvor vi ønsker å være.

Denne endringen vil gjøre at vi får frykt for å miste partner. Frykt for å miste partner skaper et behov for å kontrollere og eie. Det skaper lett sjalusi og et behov for å få en forsikring fra partner om at det blir dere to resten av livet. Du ønsker jo at følelsene skal vare resten av livet og partner er årsaken til at vi nå føler bra. Uten denne forpliktelsen blir det derfor vanskelig. Det triste er at nettopp maset på denne forpliktelsen er det som knekker lidenskapen i forholdet.

Ved å mase om en forpliktelse er vi i forholdet for å få og ikke for å gi. Du må ha en forpliktelse på at du kan få dette resten av livet. Når du da endelig får kvinnen du drømmer om, slik som mannen i storyen her beskriver, så er du ikke i en følelsesmessig match til å holde på henne. Hun kjenner det på intuisjonen at det er noe som ikke stemmer. Hun er der for å gi til deg, hun er ikke avhengig av deg, hun har gjerne hatt det kjempefint alene i mange år. Når hun da kjenner på maset om å få garantien på at det blir meg og deg resten av livet, så kjenner hun et eieforhold som hun ikke ønsker å ta del i.

Hun forlater deg ikke for at hun ikke liker deg, hun forlater deg for at hun ikke må ha deg. Hun trenger ingen mann, men vil gjerne ha en mann som kan forsterke følelsene hennes. For at du skal klare det som mann, må du sette henne fri. Ved å sette henne fri, vil den lidenskapelige kjærligheten som var der i starten fortsette. Lidenskapelig kjærlighet er ikke sikker kjærlighet, og lidenskapelig kjærlighet kan fortsette gjennom mange mange år. Det har ingenting med hvor lenge vi har vært sammen, eller hvor gamle vi er. Det er noe som skapes av to sjeler som er klar for det.

Mannen i denne storyen ønsker begge deler. Han ønsker en lidenskapelig sikker kjærlighet. Kvinnen som gikk fra ham er klar for en lidenskapelig kjærlighet, hun skaper sikkerheten selv. Hun trenger ikke partneren for sikkerhetens skyld, hun trenger lidenskapen og søker lidenskapen.   

«Jeg har nylig hatt et brudd i et forhold med en dame jeg har mye følelser for, noe som har gjort det til en tøff tid i livet og på jobben. Det gikk ikke så lenge før vi begynte å sove sammen når vi ikke hadde barna (vi hadde samme helg der vi ikke hadde barna som da passet fint å være i lag). Dette var noe av den beste følelsen jeg har hatt på mange år, det å ha en person som var glad i meg var noe som fikk meg til å slappe veldig av og følte meg helt på topp. Endelig så begynte jeg å føle meg litt levende igjen etter lang tid alene og begynte å se positivt på det som kunne oppleves lenger frem i tid. Det kom som et sjokk da det brått tok slutt, da følte jeg alt bare raste sammen. Motivasjonen forsvant, hadde lite overskudd til barna og jobben, begynte å sove dårlig. Klarer ikke å tenke på annet enn hva hun gjør på, kommer jeg til å få treffe henne igjen, er det noen mulighet for at vi kan bli sammen igjen? Kjenner på et stort savn og den gode følelsen det var å være sammen med henne, føler meg utslitt.» Mann  

I kveld kl. 20:30 på webinaret «Hvordan gjøre seg selv ressurssterk i en vanskelig tid» skal vi snakke mer om hva og hvordan vi kan skape lidenskapelig kjærlighet.

Klikk link for påmelding: https://webinar.kevinfroystad.no/

 

Lev Sterkt og aldri, aldri gi opp.

Kevin 

www.kevinfroystad.no


Eldre Nyere


 • Karin

  Her går det på første klasse til helvete . Min mann vil vekk – selge huset – vært på familievern kontor. I en fart og megler kommer i morgen ! Hurtig skilles ;)
  Vi har vært gift i 15 år .har jente på 15 sammen . Mine to gutter fra før ( 30 og 25 hatt og har en flott forhold til min man. ) Forholdet vårt begynte litt feil – han fortsette å være utro i 1,5 år med sin eks . Jeg levde lykkelig uvitende. Vi var hos psykolog … kom ikke helt i mål og sluttet . Vi har hatt i ettertid hatt mye fint .Så er det et men . her – jeg har temperament og vært mye sint fort blid … tror jeg ble bitter / sint og brukte dette ubevisst ganske mye ! Tilgi er noe – men å kunne leve med / glemme det vekk var vanskelig ……årene går . Opp og ned men har hatt hele tiden planer sammen om alderdommen ….. God og dårlig økonomi .klarer oss …men så blir mannen min blir meget alvorlig syk . Heldigvis jeg jobber i helsevesen og stod der med omsorg og var egentlig livredd for miste han . Takk og lov at han greide seg ..han ble underlig i en rehabiliteringsprosjekt periode og jeg ble «bestevenninne» med datteren ( ikke bra)
  Tiden går – -//covid jobben min ( intensiv) gjorde jeg gikk på en smell og var enda mer sint – nå fikk datteren min unngjelde også .Hun er redd meg og betrodde seg til min ektemann . Da ble det over og ut med ekteskapet på 1. time. Jeg tenkte her må det tas tak jeg har virkelig tråkka over . Går til psykolog / det var ikke for seint – underlig å reflektere og tenke jobbe med følelser blir annerledes , usunne relasjoner kalte psykologen det ….jeg skal klare endring av sinne
  . Jeg kikker på mannen min kjenner begjær og vet vi kan få fine dager. Har nye humor sammen .
  Mannen min tror ikke på meg – vil ikke gi neg en sjans du kan ikke endre deg sier rett og slett : ikke kryp det kler deg ikke .Han dier jeg har sjikanert han tatt selvfølelsen hans .
  Jeg foreslår psykolog vi går begge -sier ; du har mye på hjertet også .Men mannen min vil ikke/ trenger ikke psykolog . Jeg mener vi skylder hverandre og datteren familien et siste forsøk .Han fremstiller flyttingen skilsmisse som en liten søt historie – da har vi to leiligheter i nærheten i og samarbeidet om datteren. Han er Helt rigid på det ikke blir oss.!! Datteren sover ikke -på spørsmål hva hun ønsker livet skal være – sier hun oss ( kanskje det barn drømmer om) men Jeg kikket tilbake på historien / bilder – vi har hatt det også så fint ! Jeg spurt fra 1 til 10 hvordan har vi hatt det … svar en 6 og noen ganger 10 .
  .Spikeren i kista var datteren som snakket med han om mitt sinne og tvilte om jeg var ekte blid når jeg var det … etc etc. Da formidlet jeg henne til helse søster ! Helse søster forteller til Sofie – dette er psykisk vold ig overgrep Da ble full utfrysning av meg . Klarte å holde meg rolig -takk og mestret å være på jobb -ble svært nedstem og dårlig tankemønster -.Den beskrivelsen var vondt å svelge
  . Lest meg opp selvfølgelig – ser elementer.
  Men jeg skal ut av huset ! Er det ingen ting jeg kan gjøre ??

 • Elisabeth

  Hei
  Har hvert i ett motsatt forhold der mannen jobbet og hadde ikke evnen til å gi


Legg igjen en kommentar

Kommentarer må godkjennes før de publiseres

Liquid error (layout/theme line 122): Could not find asset snippets/enzimify.liquid